Michel svolal kvůli koronaviru další videosummit EU

16.03.2020
Euroskop, čtk

Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie budou v úterý na dálku společně probírat další opatření v boji proti koronaviru a jeho dopadům na evropské hospodářství. Oznámil to dnes předseda Evropské rady Charles Michel. Evropské země zavádějí kvůli šířící se nákaze stále přísnější kroky.

Unijní instituce se snaží koordinovat mnohdy rozdílná opatření jednotlivých států a poskytovat jim finanční podporu ke zmírnění ekonomických následků. Po první videokonferenci lídrů minulé úterý přišla Evropská komise s balíčkem opatření na podporu unijních ekonomik.

„Klíčem je dostat pod kontrolu šíření viru, zajistit dostatek lékařského vybavení, posílit výzkum a omezit hospodářský dopad,“ napsal dnes Michel na twitteru.

Brusel již mimo jiné zřídil pro unijní země investiční fond ve výši přibližně 37 miliard eur (963 miliard Kč) a slíbil uvolnění rozpočtových pravidel či možnost poskytovat zasaženým sektorům běžně nedovolenou státní pomoc. EK také zahájila společné nákupy ochranných prostředků pro dvě desítky zemí včetně Česka.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek