Kvůli koronaviru budou odloženy rozhovory EU s Británií

18.03.2020
Euroskop, čtk

Kvůli epidemii koronaviru je odloženo další kolo rozhovorů o budoucích obchodních vztazích mezi Evropskou unií a Británií plánované na dnešek. V úterý to v prohlášení oznámila britská vláda. Londýn však předpokládá, že do Bruselu v blízké budoucnosti zašle svůj návrh na uspořádání vztahů po konci přechodného období, do něhož Británie vstoupila po odchodu z Evropské unie 31. ledna.

„Ve světle posledních doporučení ohledně koronaviru se nebudeme zítra (ve středu) formálně scházet k vyjednávání způsobem, jakým jsme se setkávali při minulém kole (rozhovorů),“ uvedla ve vyjádření mluvčí britské vlády. „Očekáváme, že v blízké budoucnosti budeme sdílet návrh dohody o volném obchodu spolu s návrhy právních textů řady dalších samostatných dohod,“ pokračuje prohlášení.

Londýn také nyní uvedl, že obě strany nadále hodlají v jednání pokračovat a že britská vláda je s Evropskou komisí v pravidelném kontaktu. Zvažuje do budoucna alternativní způsoby komunikace, například videokonference. Obě strany se přitom podle Londýna snaží najít pružná řešení pro příští týdny. Británie opět potvrdila, že přechodné období potrvá jen do konce letošního roku, jak stanovují i britské zákony.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek