Madrid jako poslední ratifikoval vstup Severní Makedonie do NATO

18.03.2020
Euroskop, čtk

Pouhé čtyři minuty v úterý trvalo zasedání horní komory španělského parlamentu, na němž senátoři, většina z nich přes internet, schválili protokol o přistoupení Severní Makedonie k Severoatlantické alianci. Informoval deník La Vanguardia. Španělsko se tak stalo poslední zemí, která protokol ratifikovala. Podle agentury Europa Press už ratifikaci podepsal i král a teď zbývá jen formálně uložit listinu do Washingtonu. Makedonie se tak stane 30. členem NATO.

Senátoři hlasovali na dálku kvůli koronavirové pandemii. Přítomno bylo jen pět z nich, ale žádný se ke schvalovanému dokumentu nevyjádřil. Během čtyřminutové schůze stihla předsedkyně Senátu Pilar Llopová také vyjádřit soustrast pozůstalým po těch, kteří zemřeli v důsledku nákazy novým koronavirem, a poděkovat zdravotníkům, kteří se starají o nakažené.

Protokol o přistoupení Severní Makedonie k NATO schválilo 243 z 265 senátorů a 21 se zdrželo. Parlament má kvůli koronaviru přerušena zasedání, dnešní jednání se ale muselo konat, protože byl poslední den lhůty pro schválení daného dokumentu.

Makedonie usilovala o členství v NATO řadu let. Kvůli sporu o název země s Řeckem byly ale její snahy dlouho neúspěšné. Zahájit vstupní proces s bývalou jugoslávskou republikou umožnila až v roce 2018 dohoda Atén se Skopjí, která změnou názvu Makedonie na Severní Makedonie vyřešila letitý spor obou zemí, kvůli němuž Řekové blokovali sousední zemi cestu do NATO i EU. Řekové název Makedonie, používaný Makedonci od odtržení od Jugoslávie v roce 1991, považovali za zásah do svého dědictví a za skrytý územní nárok na stejnojmennou severořeckou provincii.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek