EK vytvoří fond krizových zásob s rouškami či ventilátory

19.03.2020
Euroskop, čtk

Evropská komise vytvoří fond zásob zdravotnických ochranných pomůcek či ventilátorů potřebných v boji se šířící se koronavirovou nákazou. Bude k dispozici státům, kterým pro akutní potřeby chybí. Oznámil to dnes eurokomisař pro krizové řízení Janez Lenarčić.

Některé evropské země se v současnosti potýkají s nedostatkem roušek, respirátorů či plicních ventilátorů. Část států včetně Francie, Německa či Česka na to zareagovala úplným či částečným zákazem vývozu potřebného zboží, na což si stěžují jiné země. Podle komise by k řešení tohoto problému mohlo přispět i vytvoření rezervní kapacity.

„Bude využívána k podpoře členských států, které mají nedostatek vybavení potřebného k péči o nakažené pacienty, ochraně zdravotnických pracovníků a zpomalení šíření viru,“ uvedl Lenarčić.

Fond podle něho komise vytvoří nejdříve, jak to bude možné. Budou v něm mimo jiné plicní ventilátory a další vybavení pro jednotky intenzivní péče, ochranné pomůcky, vakcíny a léky či potřeby pro laboratoře.

Brusel již vypsal několik tendrů na nákup ochranných prostředků a nemocničního vybavení. Pořizovat by měl začít v těchto dnech. Mezi státy by je poté měl distribuovat v rámci systému společných nákupů, do nichž se přihlásila většina unijních zemí. Celou situaci však komplikují zmíněné zákazy vývozů a další omezení, kvůli nimž nebylo pro komisi jednoduché sehnat dodavatele a některá řízení se zdržela.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek