Satelitní mapy ukazují, jak zastavení výroby změnilo ovzduší v severní Itálii

20.03.2020
Kateřina Talašová, Úřad vlády

Itálie a Čína mají jedno společné – staly se ohnisky šíření koronaviru na svých kontinentech. Miliony Italů jsou uvrženi do domácí izolace, pracovní neschopnosti a nejistoty. Pokles hospodářských aktivit je tak výrazný, že je znát i na složení vzduchu. Stejný scénář, který nastal v polovině února v Číně, se začíná projevovat i v Itálii. Koronavirus se nicméně projevuje snížením množství splodin v ovzduší v oblastech, které jsou virem COVID-19 postiženy nejsilněji.

Na mapových snímcích zveřejněných Evropskou kosmickou agenturou (ESA) je v posledních dnech dobře viditelný prudký pokles emisí oxidu dusičitého na severu Itálie, která je jak známo průmyslovým centrem země. Téměř dva týdny trvající karanténa vyhlášená 8. března pro oblast severní Itálie zamezuje lidem chodit do práce a výroba v podnicích se zastavila. A to je důvod, proč emise oxidu dusičitého v Itálii, zejména pak v severní oblasti země, tak dramaticky poklesly.

„Zvlášť zřejmý je pokles emisí oxidu dusičitého nad Pádskou nížinou v severní Itálii. Přestože v údajích může dojít k nepatrným odchylkám v důsledku oblačnosti a měnícího se počasí, jsme přesvědčeni, že snížení emisí, kterého jsme svědky, se časově shoduje s opatřeními v Itálii, které se podepisují na menším provozu a nižší průmyslové činnosti,“ uvedl v tiskovém prohlášení Claus Zehner, manažer mise satelitu Copernicus Sentinel-5P, který mapuje látky znečišťující ovzduší v globálním měřítku.

Tíživá situace, ve které se nachází Itálie, nicméně přinesla i změnu kvality vody. Voda v benátských kanálech se pročišťuje s tím, jak v nich ustala lodní doprava. Významné zlepšení kvality vody nějakou dobu potrvá, ale i mírnější lodní provoz umožní sedimentům uchytit se na dně.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek