Země EU podpořily uvolnění rozpočtových pravidel Unie

24.03.2020
Euroskop, čtk

Evropské vlády své ekonomiky ohrožené dopadem koronaviru budou moci podpořit mimořádnými finančními stimuly nad rámec běžných pravidel. Shodli se na tom v pondělí ministři financí zemí Evropské unie, kteří podpořili návrh Evropské komise na uvolnění fiskálních regulí.

Komise za normálních okolností dbá na dodržování Paktu stability a růstu, který má hlídat rozpočtovou disciplínu členských zemí a bránit bobtnání veřejných dluhů. V pátek však v rámci balíčku krizových opatření aktivovala nouzovou klauzuli, podle níž pro země se závažnými hospodářskými problémy tato pravidla dočasně přestanou platit.

„Využití klauzule zajistí pružnost potřebnou k přijetí všech opatření na podporu zdravotnictví, systému civilní obrany a ochranu našich ekonomik,“ uvedla Rada EU v prohlášení po telekonferenci ministrů.

Klauzule umožňuje dočasně uvolnit pravidla pro země v potížích

Pakt zavazuje členské země udržovat státní dluh pod hranicí 60 procent hrubého domácího produktu (HDP) či jej snižovat. Rozpočtové deficity zároveň nesmějí překročit tři procenta. Zmíněná klauzule umožní zemím, které se dostanou do hospodářských potíží, tato pravidla dočasně uvolnit.

Unijním ekonomikám, které očekávají recesi kvůli zásadnímu omezení některých odvětví, chce komise pomoci také dalšími opatřeními. Je mezi nimi například dočasné umožnění běžně zakázané státní pomoci soukromým firmám či vytvoření nouzového fondu ve výši 37 miliard eur (990 miliard Kč).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek