Lídři EU na dálku jednají o dalším boji proti koronaviru

26.03.2020
Euroskop, čtk

Sedmadvacet prezidentů a premiérů zemí Evropské unie dnes odpoledne zahájilo již třetí videosummit věnovaný boji proti koronaviru a jeho ekonomickým dopadům. Političtí vůdci včetně českého premiéra Andreje Babiše na dálku jednají o dalších krizových opatřeních. Ve společném prohlášení chtějí mimo jiné vyzvat Evropskou komisi, aby připravila celounijní plán hospodářského zotavení v době po ústupu pandemie.

„Budeme i nadále rozhodně reagovat na vyvíjející se situaci a bojovat s krizí. Musíme mobilizovat veškerou svou energii, abychom ochránili naše občany a pomohli našemu zdravotnictví,“ uvedl před začátkem jednání předseda Evropské rady Charles Michel.

Šéf unijních summitů rozdělil dnešní jednání do pěti oblastí, v nichž by mohla EU v příštích dnech a měsících lépe koordinovat svou činnost. Vedle lepší organizace hraničních kontrol či solidárnějšího sdílení ochranných pomůcek se budou bavit o podpoře výzkumu, dalších hospodářských stimulech či přepravě občanů EU ze států mimo unii.

Podle návrhu společného prohlášení by lídři měli podpořit například zrušení všech zákazů vyvážet ochranné pomůcky v rámci jednotného unijního trhu. Vyslovit by se měli i pro urychlené zavedení „zelených pruhů“ pro kamiony na hranicích, které mají zajistit plynulé zásobování obchodů, či pro zajištění volného pohybu pro lidi pracující nedaleko za hranicemi své země.

Videokonference, do níž se zapojila i předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a šéfové dalších institucí, by měla skončit přibližně v 18:00 SEČ.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek