Lídři EU vyzvali k přípravě dalších kroků na podporu ekonomiky

27.03.2020
Euroskop, čtk

Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie se ve čtvrtek po šestihodinovém videosummitu zcela neshodli na podobě podpůrných opatření pro ekonomiky sužované koronavirovou krizí. Lídři dali ministrům financí další dva týdny na přípravu konkrétních kroků. V přijatém společném prohlášení také vyzvali Evropskou komisi a další unijní instituce, aby připravily akční plán na dobu po pandemii.

Brusel by podle vedoucích představitelů měl také urychlit společné nákupy ochranných prostředků proti koronaviru, kterých se stále některým členským zemím nedostává. Státy Evropské unie naproti tomu zajistí plynulý provoz zboží přes hranice a budou za podpory komise dělat více pro návraty svých občanů z neunijních zemí.

Zatímco na koordinaci opatření na hranicích či solidaritě při vzájemném poskytování zdravotnických potřeb a ochranných prostředků se šéfové států a vlád shodli bez větších problémů, debata o ekonomických stimulech byla nečekaně dlouhá. Italský premiér Giuseppe Conte, jehož zemi koronavirová nákaza zasáhla nejvíce, odmítl původní návrh prohlášení a požadoval ambicióznější kroky.

Političtí vůdci se nakonec shodli na tom, že dají ministrům financí další dva týdny na přípravu konkrétních kroků, mezi něž může patřit i zvažované využití záchranného fondu ESM. Česko na videokonferenci zastupoval premiér Andrej Babiš.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek