EK vyzvala státy, aby otevřely hranice sezónním pracovníkům

31.03.2020
Euroskop, ČTK

Evropská komise vyzvala členské státy, aby zajistily volný pohyb přes hranice stovkám tisíc lidí, kteří budou potřeba hlavně při sezónních zemědělských pracích. Státy by podle Bruselu také neměly bránit ve výkonu práce přeshraničním pracovníkům zaměstnaných v klíčových profesích. Vyplývá to ze série doporučení, které včera zveřejnila komise v reakci na kontroly zavedené kvůli koronaviru většinou zemí unie.

Evropské státy začaly zavádět různá omezení přeshraničního pohybu v minulých týdnech s cílem zpomalit šíření nákazy koronavirem, který způsobuje nemoc COVID-19. Unijní exekutiva už minulý týden apelovala na státy, aby zajistily rychlý průjezd kamionů se zbožím a neohrožovaly fungování jednotného trhu EU.

Některé země ovšem odmítají přes své hranice pouštět občany jiných unijních států, pokud na jejich území nemají trvalý pobyt.

Evropští zemědělci přitom dali v minulých dnech opakovaně najevo, že bez stovek tisíců sezónních brigádníků z jiných států nebudou schopni zajistit obvyklou úrodu. Ohrožena kvůli tomu může podle nich být produkce ovoce a zeleniny, ale i dalších zemědělských plodin.

„Potřebujeme lidi, kteří zasadí či sklidí úrodu. Musíme zajistit, aby zemědělství mělo dostatek sezónních pracovníků,“ prohlásila včera předsedkyně EK Ursula von der Leyenová s odkazem na doporučení zaslaná do hlavních měst bloku.

Brusel již dal před dvěma týdny najevo, že úplné zavírání vnitřních hranic EU pro cizince nepovažuje za ideální způsob řešení současné situace. Dnes komise státy rovněž vyzvala, aby nebránily v pohybu přes hranice pracovníkům klíčových profesí jako jsou zdravotníci, pečovatelé, hasiči, policisté či řidiči. Také ostatní přeshraniční pracovníci by podle EK měli mít možnost „bez zbytečných průtahů“ vykonávat svou práci, zároveň však musí být zajištěna prevence šíření viru.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek