COVID-19: Třináct států EU má kvůli restrikcím obavy o demokracii

02.04.2020
Euroskop, ČTK

Třináct zemí Evropské unie dalo najevo své obavy ohledně restriktivních opatření přijímaných kvůli pandemii koronaviru a jejich dopadu na principy právního státu, demokracie a základních hodnot sedmadvacítky. O tomto prohlášení, které jménem zbývajících 12 států zveřejnilo nizozemské ministerstvo zahraničí, dnes informuje agentura DPA. Česká republika mezi nimi není.

Maďarský parlament tento týden schválil zákon posilující pravomoci vlády Viktora Orbána. Ta může řídit zemi pomocí dekretů bez nutnosti souhlasu poslanců a to po neomezeně dlouhou dobu. Podle kritiků je zneužitelná také možnost uvěznit novináře až na pět let za údajné záměrné šíření nepravdivých nebo poplašných zpráv o koronaviru.

V prohlášení 13 zemí sice Maďarsko výslovně zmíněno není, ale uvádí se v něm, že „opatření je třeba omezit na ta nutně potřebná, mají být přiměřená a časově ohraničená, mají být pravidelně prověřována a mají být v souladu s mezinárodním právními závazky“. Píše se v něm také, že kroky proti šíření koronaviru nemají omezovat možnost dát najevo svůj názor a svobodu tisku.

Prohlášení podepsalo kromě Nizozemska také Německo, Belgie, Dánsko, Finsko, Francie, Řecko, Irsko, Itálie, Lucembursko, Portugalsko, Španělsko a Švédsko. „Musíme tuto krizi společně překonat a na této cestě společně ctít naše evropské principy a hodnoty,“ uvedly tyto země. Přivítaly oznámení Evropské komise, že bude opatření států zavedená ve snaze zabránit šíření koronaviru podrobně monitorovat.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek