Nizozemsko navrhuje fond pro státy tvrdě zasažené koronavirem

02.04.2020
Euroskop, ČTK

Nizozemsko včera navrhlo vytvoření fondu na podporu zemí nejtvrději zasažených koronavirem a vyzvalo další členy Evropské unie, aby do něj také přispěli. Podle agentury Reuters o tom informoval ministr financí Wopke Hoekstra.

Země na jihu Evropy, které jsou nejvíce zasažené nákazou koronavirem, kritizovaly v minulých dnech Nizozemsko za nedostatek solidarity.

„To, co navrhujeme, je nouzový fond pro zdravotnictví, do něhož Nizozemsko přispěje velmi podstatným způsobem,“ řekl Hoekstra. Upřesnil, že půjde zhruba o miliardu eur (27,5 miliardy korun). „Bude to dar na znamení solidarity se zeměmi potýkajícími se s koronavirem,“ řekl s tím, že návrh vzbudil pozitivní reakce u ostatních zemí sedmadvacítky.

Nizozemský premiér Mark Rutte včera v parlamentu řekl, že Nizozemsko by raději dalo „dar“ evropským zemím v potížích, než aby podpořilo společné evropské dluhopisy nebo čerpání z evropského záchranného fondu. Právě kvůli sporům o takové možnosti nedávno bez úspěchu skončila videokonference šéfů států a vlád zemí Evropské unie.

„Pokud podpoříte využití záchranného fondu eurozóny (ESM), pak půjde o půjčku a půjčku je třeba splatit,“ vysvětlil Rutte. Doufá, že se diplomatické vztahy Itálie a Španělska s jeho zemí zlepší. Právě Řím a Madrid vyčítaly Nizozemsku neochotu pomoci v době, kdy jsou v krizi.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek