Blair jedná s Chirakem o Evropě

07.10.2005
Britský premiér Tony Blair přijel do Francie k jednání, jehož hlavním tématem je EU. Mezi oběma zeměmi panuje nesoulad ohledně unijního rozpočtu i ohledně celkové vize unie pro další léta.

Britský premiér Tony Blair dnes přijel do Francie k jednání, jehož hlavním tématem je Evropská unie. Mezi oběma zeměmi panuje nesoulad ohledně unijního rozpočtu i ohledně celkové vize unie pro další léta. Blair jedná s prezidentem Jacquesem Chirakem a s premiérem Dominiquem de Villepinem.

Návštěva předchází neformální vrcholné schůzce EU, která se bude konat koncem měsíce v Británii a na níž se má mluvit o budoucnosti unie poté, co byl prakticky pohřben návrh její ústavy. Neshoda panuje i ohledně sociálního modelu a další politické integrace unie.

„Mezi Paříží a Londýnem už nic nefunguje,“ psal po bruselském summitu francouzský list France-soir. Spory se od té doby nepohnuly z místa.
Francouzští představitelé v předvečer Blairova jednání v Paříži znovu vyzvali Británii, jež v tomto pololetí unii předsedá, aby umožnila rychlé schválení unijního rozpočtu. Argumentovali přitom i potřebami nových členských států.

Sdílet tento příspěvek