EK schválila britskou státní pomoc firmám za 50 miliard liber

06.04.2020
Euroskop, čtk

Evropská komise (EK) schválila rozsáhlý záchranný balík, kterým chce britská vláda podpořit firmy strádající kvůli koronavirové pandemii. Brusel dnes oznámil, že v rámci uvolněných pravidel pro státní pomoc Londýnu povolil poskytnout velkým korporacím stejně jako malým a středním podnikům finanční pomoc 50 miliard liber (asi 1,57 bilionu Kč).

Británie sice formálně Evropskou unii opustila na přelomu ledna a února, avšak během přechodného období pro ni do konce letošního roku platí stejná rozpočtová pravidla a omezení pro státní pomoc jako pro 27 unijních zemí. Londýn proto musel komisi požádat o schválení balíku, který britská vláda naplánovala pro firmy z odvětví nejvíce zasažených hospodářským výpadkem nebo pro zdravotnictví a výzkum vakcín.

Pomoc bude mít širokou škálu podob, od přímých vládních grantů přes daňové úlevy po zvýhodněné úvěry.

Komise pravidla pro státní pomoc v rámci série koronavirových opatření uvolnila 19. března a od té doby schválila žádosti řady zemí, které plánují masivní podporu pro zasažené firmy.

EU chce s Británií v přechodném období vyjednat dohodu o budoucích vztazích, obě strany jsou ale teď vytíženy koronavirovou krizí a rozhovory se zpožďují. Unie se proto snaží přesvědčit britskou vládu, aby požádala o prodloužení období, což však Londýn zatím odmítá.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek