Slovensko od středy na deset dnů obnoví kontroly na hranicích

07.04.2020
Euroskop, čtk

Slovensko od středy obnoví kvůli koronaviru kontroly na hranicích. Rozhodl o tom v pondělí kabinet premiéra Igora Matoviče, vyplývá z informací na vládním webu. Otevřeny budou jen vybrané hraniční přechody, například s Českem deset z 15 silničních přechodů.

Podle vládního nařízení ve stanoveném období bude možné slovenské hranice překročit jen přes určené přechody, tedy nikoliv přes takzvanou zelenou hranici. „Cílem tohoto opatření je eliminace nebo alespoň výrazné omezení šíření velmi nebezpečného lidského onemocnění covid-19,“ uvedlo ministerstvo vnitra.

Obnovení kontrol se týká slovenských hranic s Českem, Maďarskem, Rakouskem i Polskem. Tyto země stejně jako Slovensko patří do schengenského prostoru volného pohybu osob. Slovensko sousedí také s Ukrajinou; společná hranice je dlouhodobě přísně střežená i kvůli tomu, že jde o vnější hranici EU.

Slovensko kvůli koronaviru až na výjimky neumožňuje vstup cizincům na své území. Zákaz se nevztahuje například na řidiče kamionů, cizince s pobytem na Slovensku či na osoby, které dojíždějí do pohraničních oblastí za prací.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek