Země EU podpořily další využití peněz z kohezní politiky na boj s nákazou

08.04.2020
Euroskop, čtk

Státy Evropské unie podpořily další využití peněz z kohezní politiky na boj s koronavirem. Velvyslanci unijních zemí dnes schválili návrh Evropské komise, který peníze dosud vázané ve strukturálních fondech umožní co nejpružněji čerpat na podporu zdravotnictví či odvětví zasažených současnou krizí.

Komise minulý týden navrhla k dosavadním 37 miliardám eur (zhruba bilion Kč) z kohezní politiky, které už vyhradila na nouzové použití, uvolnit další peníze původně určené na rozvojové projekty. Finance sloužící na pokrytí potřeb spojených s pandemií podle návrhu budou mít státy možnost převádět mezi jednotlivými fondy (Evropským fondem pro regionální rozvoj, Evropským sociálním fondem a Kohezním fondem). Peníze budou moci i pružně proudit mezi jednotlivými regionálními úrovněmi či tematickými oblastmi a země je tak budou moci přesměrovat do nejzasaženějších oblastí. Státy se navíc nebudou muset v některých případech podílet na projektech vlastním spolufinancováním.

„Navržená opatření poskytují zásadní zdroje a vyšší pružnost v boji s touto krizí,“ komentovala dnešní souhlas velvyslanců chorvatská ministryně pro evropské záležitosti Andreja Metelková Zgombićová, jejíž země Radě EU nyní předsedá. Dodala, že podpora společných kroků je ukázkou jednoty a solidarity, které v této obtížných časech musí země EU projevovat.

Aby mohly státy podle nových pravidel začít peníze čerpat, musí návrh příští týden na mimořádném plenárním jednání schválit Evropský parlament.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek