Řecko prodává nové dluhopisy, může je kupovat i ECB

16.04.2020
Euroskop, čtk

Řecko ve stedu zahájilo prodej státních dluhopisů se splatností sedm let. Je to první emise dluhu této jihoevropské země od doby, kdy se její dluh stal způsobilým k tomu, aby jej v rámci programu boje s pandemií mohla nakupovat rovněž Evropská centrální banka (ECB). Ministerstvo financí rovněž oznámilo, že přebytek primárního rozpočtu centrální vlády činil v prvním čtvrtletí 595 milionů eur (16 miliard Kč), což bylo více, než vláda předpokládala.

ECB v březnu představila program pandemického nouzového nákupu dluhopisů. V jeho rámci může nakupovat i dluhopisy zemí, které mají rating v neinvestičním pásmu, což je právě případ Řecka. ECB v rámci svého běžného programu nákupu aktiv dluhopisy zemí s neinvestičním ratingem kupovat nemůže.

Nové dluhopisy mají pomoci ochránit řeckou ekonomiku před dopady pandemie nemoci covid-19. Zisk z prodeje posílí příjmy státního rozpočtu, uvedl ministr financí Christos Staikuras.

Dluhopisy mají Aténám pomoci vypořádat se s dopady covid-19

Vláda očekávala v prvním čtvrtletí přebytek primárního rozpočtu 426 milionů eur, uvedla agentura Reuters. Primární rozpočet centrální vlády nezahrnuje obsluhu dluhu, hospodaření systému sociálního zabezpečení a rozpočty místních samospráv. Liší se tak od údajů, které sledují věřitelé Řecka, tedy Evropská unie a Mezinárodní měnový fond (MMF). Primární rozpočet ale naznačuje, v jakém stavu má země své finance.

Čisté příjmy rozpočtu činily 3,65 miliardy eur, byly tak o 403 milionů eur vyšší, než čekala vláda. V dubnu však počítá vláda s propadem příjmů kvůli rozšíření omezení pohybu, které má zastavit šíření nemoci covid-19. Řecko zavedlo celonárodní omezení pohybu v březnu, první případ nemoci se v zemi objevil koncem února.

Výnosy řeckých dluhopisů klesly na historické minimum

Letos v lednu Řecko vydalo první emisi dluhopisů se splatností 15 let od finanční krize. Nyní se rozhodlo pro dluhopisy se splatností sedm let, jako většina dalších zemí eurozóny, které prodávají dluhopisy, aby získaly další peníze na boj s pandemií. Naposledy Řecko vydalo sedmileté dluhopisy loni v červenci.

Výnosy desetiletých státních dluhopisů Řecka klesly v únoru na historické minimum pod jedno procento, kvůli panice na globálních trzích v reakci na pandemii však o několik týdnů později vystoupily až na čtyři procenta. Ve středu se dostaly nad dvě procenta, nejvýše za téměř tři týdny. Výnosy dluhopisů ale obvykle před novým prodejem rostou, protože investoři si připravují peníze na novou nabídku. Výnosy se pohybují opačně k cenám – s poklesem cen se tedy výnosy zvyšují.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek