Pobrexitová vyjednávání budou pokračovat na dálku příští pondělí

16.04.2020
Euroskop, čtk

Rozhovory o budoucích vztazích Evropské unie a Británie budou na dálku pokračovat příští pondělí. Shodli se na tom ve středu vedoucí vyjednávacích týmů Michel Barnier a David Frost, kteří do začátku června naplánovali celkem tři videokonference. Ve společném prohlášení uvedli, že další vyjednávací kola jsou nutná v zájmu „skutečného a hmatatelného pokroku“ rozhovorů do června.

Barnier s Frostem byli dnes v kontaktu poprvé od začátku března, kdy vyjednávání oficiálně zahájili. Po prvním kole však kvůli koronavirovým omezením rozhovory zamrzly, sám Barnier se navíc nakazil a zotavil se teprve nedávno. Obě strany si před měsícem vyměnily své návrhy k chystané dohodě, které od té doby zkoumají, dále se však o nich jejich zástupci nebavili.

Oba politici ve středu podle společného prohlášení v konstruktivním rozhovoru zhodnotili práci na těchto návrzích a shodli se na termínech dalších videokonferencí. Kromě příštího pondělka je naplánovali na 11. května a 1. června. Cílem obou stran je po poslední schůzce jednání zásadně posunout.

Prodloužit přechodné období lze nejpozději do poloviny roku

V polovině roku totiž vyprší termín, do kterého může Británie požádat o prodloužení přechodného období, k čemuž ji veřejně i v zákulisí vyzývají představitelé EU. Barnier již při vyjednávacím prologu na začátku března prohlásil, že mezi oběma stranami jsou zásadní rozpory a že dosáhnout dohody do konce roku bude obtížné.

Britský premiér Boris Johnson, který se sám zotavuje z nemoci způsobené koronavirem, však delší přechodné období vylučuje. Jeho země by totiž v době, kterou lze prodloužit až o dva roky, musela dodržovat povinnosti srovnatelné se členy EU, ačkoliv na chod unie už nemá od svého 31. ledna žádný vliv.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek