Estonsko vyhostí lidi ze zemí mimo EU, přijdou-li o práci

22.04.2020
Euroskop, čtk

Estonský parlament přijal nový zákon, který umožňuje vyhostit zahraniční pracovníky ze zemí mimo Evropskou unii poté, co přišli o práci během krize způsobené koronavirem. Oznámila to v úterý agentura Reuters s tím, že v pobaltské zemi je nejvíce zahraničních pracovníků z Ukrajiny, Ruska, Běloruska, Spojených států a Indie.

Součástí třístranné vládní koalice je Konzervativní lidová strana Estonska (EKRE), které tvrdá protimigrační rétorika pomohla v loňských volbách více než zdvojnásobit přízeň voličů, připomněl Reuters.

Parlament přijal zákon poměrem 54 ku 40 hlasům. Ke vstupu v platnost je potřebný ještě prezidentčin podpis během 14 dnů. Hlava státu Kersti Kaljulaidová může zákon odmítnout, pokud shledá, že odporuje ústavě.

„Pokud se jedná o tento případ, vyvstává otázka, co cizinci bez práce a příjmu dělají v Estonsku, jak to zvládají, jak jsou chráněna jejich sociální práva a potřeby,“ řekl Jaanus Karilaid, který vede právní výbor parlamentu.

Proti zákonu hlasovala největší poslanecká skupina v parlamentu, opoziční Reformní strana. „Je zřejmé, že (zákon) je xenofobně naladěn, když o tom přemýšlíte. To není příznačné pro civilizovaný a demokratický stát,“ prohlásil ve sněmovně Toomas Kivimagi z Reformní strany.

Proti předloze silně protestovaly průmyslové a zaměstnavatelské organizace, ale koalice tvrdila, že pomůže zvýšit dostupnost pracovních míst pro Estonce.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek