EK chce nechat vnější hranice EU zavřené do 15. června

11.05.2020
Euroskop, čtk

Evropská komise v pátek navrhla ponechat vnější hranice Evropské unie zavřené až do 15. června. Měsíční prodloužení současného zákazu cest cizinců do unie podle Bruselu sníží riziko opětovného šíření koronaviru. Komise to oznámila v tiskové zprávě.

Dosavadní omezení mělo platit do příštího pátku. Je přitom na jednotlivých členských zemích na vnější hranici unie, jak k prodloužení zákazu přistoupí. K dosavadnímu opatření se připojily všechny schengenské země včetně Česka, další čtyři státy unie (Chorvatsko, Bulharsko, Rumunsko a Kypr) a přidružené státy Norsko, Švýcarsko, Lichtenštejnsko a Island.

„Přes pokrok v mnoha evropských zemích zůstává celosvětová situace citlivá. Je nezbytné, aby jakékoli kroky byly postupné a aby se různá opatření uvolňovala v různých fázích,“ uvedl v pátek místopředseda EK Margaritis Schinas.

Komise již dříve upozornila, že nejprve by se měly znovuotevřít vnitřní hranice mezi jednotlivými unijními státy a teprve pak by měl následovat konec omezení na hranicích vnějších.

Zákaz platí pro všechny cesty, které úřady nevyhodnotí jako nezbytné. Omezení se nevztahuje na cizince s dlouhodobým pobytem v EU, rodinné příslušníky občanů unijních zemí či diplomaty. Výjimku mají i lékaři, zdravotní sestry, pečovatelé či výzkumní pracovníci. Přes vnější hranice EU mohou jezdit také řidiči přepravující zboží.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek