Itálie plánuje otevřít pláže, slunit se bude v rozestupech

14.05.2020
Euroskop, čtk

Mnoho italských regionů chce co nejdříve otevřít pláže, ale i při slunění a koupání v moři budou lidé muset mezi sebou zachovávat odstupy. Úřady v regionu Emilia-Romagna chtějí od příštího pondělka umožnit lidem chodit nejen do barů, restaurací a kadeřnictví, ale i na pláže. Informovala o tom agentura DPA. Uzavření pláží v Itálii je jedním z opatření přijatých kvůli šíření koronaviru.

Pověřenec pro turistiku regionu Emilia-Romagna Andrea Corsini varoval, že příliš dlouhé zmrazení hospodářství by mělo závažné sociální následky. Pro tuto oblast, v níž leží letoviska jako Rimini, představuje turistický ruch důležitý zdroj příjmů.

Také Benátsko (Veneto) má v úmyslu od pondělka „otevřít vše, co je možné“, řekl jeho guvernér Luca Zaia. I Ligurie se chystá zrušit nynější zákaz vstupu na pláže. Jsou „na čerstvém vzduchu a je na nich dost místa“, vysvětlil guvernér tohoto turisticky oblíbeného regionu Giovanni Toti. Co se rizika nákazy koronavirem týče, větší starosti než pláže mu dělají restaurace a bary.

Vstup na pláže se zázemím bude ale přísně regulován. Italský ústav bezpečnosti práce a italský zdravotní ústav nařizují, že rozestupy mezi jednotlivými řadami slunečníků musejí být nejméně pět metrů. A i ve vodě musejí lidé mezi sebou udržovat odstup, povolené nebude například sportování ve skupinách. A po každém rekreantovi má být vydezinfikováno lehátko. Také na přírodních plážích budou hlídky kontrolovat, zda se na nich nesešlo příliš mnoho lidí vyhledávajících slunce a moře.

Itálie patří mezi země, které pandemie nemoci covid-19 zasáhla nejvíce. Podle statistik se tam koronavirem nakazilo přes 221.210 lidí, z nich více než 30.900 zemřelo.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek