EU schválila záměr využít 100 miliard eur na podporu kurzarbeitu

19.05.2020
Euroskop, čtk

Země Evropské unie schválily záměr využít 100 miliard eur (2,8 bilionu Kč) na podporu zaměstnanců ohrožených výpadkem ekonomické aktivity v důsledku koronaviru. Ministři financí unijních zemí dnes podpořili návrh Evropské komise (EK), která hodlá půjčky do zmíněné výše poskytnout státům k podpoře krátkodobých pracovních míst. Program bude k dispozici, až členské země poskytnou záruky za úvěr, z něhož bude EK půjčky financovat.

Řada členských zemí včetně České republiky po březnovém vypuknutí krize způsobené šířením koronaviru sáhla k podpoře kurzarbeitu, což je práce se zkrácenou pracovní dobou a s příspěvky státu na mzdy. Tato podpora má pomoci udržet práci zejména zaměstnancům ve firmách postižených omezeními souvisejícími s pandemií.

„Nástroj SURE bude klíčovou záchrannou sítí na ochranu pracovních míst a pracovníků, jelikož zajistí, aby členské státy měly k dispozici nezbytné finance jak na opatření na podporu zaměstnanosti a ztráty příjmů, tak i některých opatření souvisejících se zdravím,“ komentoval shodu chorvatský ministr financí Zdravko Marić, jehož země Radě EU předsedá.

Zmíněný program je jednou ze tří částí prvního balíčku záchranných stimulů. Ministři už dříve schválili využití záchranného fondu eurozóny ESM, dnes jednali rovněž o garancích v celkové výši 200 miliard eur, které podle návrhu EK poskytne Evropská investiční banka (EIB).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek