Státy EU chtějí podpořit kulturu zasaženou pandemií COVID-19

20.05.2020
Euroskop, čtk

Evropská unie se chystá podpořit kulturu a kreativní obory, které přišly či přijdou o velkou část příjmů kvůli šířící se nákaze koronavirem. Kromě pomoci, kterou poskytují kulturním institucím jednotlivé státy, se chystá v rámci několika výzev přispět desítkami milionů eur také Evropská komise. Po včerejší videokonferenci ministrů kultury to řekla eurokomisařka Mariya Gabrielová. Ministři chtějí, aby pomoc evropské kultuře byla součástí chystaného fondu na podporu oživení ekonomik.

Evropská kina, divadla či koncertní sály registrují za poslední dva měsíce kvůli omezením spojeným s nemocí covid-19 zásadní propady tržeb. Na státy se s žádostí o pomoc obracejí také pořadatelé letních festivalů, které část zemí v obavě z nového šíření viru dopředu zakázala.

Podle chorvatského předsednictví EU se ministři shodli na tom, že pomoc by kultuře měl nabídnout fond oživení v rámci příštího sedmiletého rozpočtu, jehož návrh komise představí příští týden. Vyzvali také, aby Brusel nabídl co největší pružnost při čerpání peněz z programu Kreativní Evropa, který je určen také na podporu kultury.

Komisařka Gabrielová prohlásila, že unijní exekutiva v rámci okamžité pomoci chystá ve zmíněném programu novou výzvu. Hudebníkům zase umožní využít na pokrytí výpadku 2,5 milionu eur (70 milionů korun). Až 100 milionů eur (2,8 miliardy korun) na podporu kreativních oborů pak chce komise uvolnit v rámci programu Erasmus+.

„Není to mnoho, ale je to alespoň něco… Je to výraz solidarity a podpory,“ řekla novinářům Gabrielová. EK podle ní také spustila dvě webové platformy, na nichž mohou profesionálové z kultury a tvůrčích profesí sdílet své zkušenosti ze současné krize. Podle eurokomisařky mají za necelý měsíc provozu 11 tisíc uživatelů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek