V Severním Irsku po přechodném období přibudou kontroly

21.05.2020
Euroskop, čtk

Britská vláda ve středu představila svoji strategii k opatřením, která na základě „rozvodové“ dohody budou muset být po konci přechodného období brexitu zavedena v Severním Irsku. Podle Londýna není potřeba vytvářet novou „celní infrastrukturu“, ačkoli mezi Severním Irskem a zbytkem Británie v praxi vznikne celní hranice. Vláda ale zároveň potvrdila vznik „dodatečných kontrol“ při dovozu určitých výrobků z Anglie, Walesu nebo Skotska, uvedl zpravodajský web BBC.

Obavy ohledně budoucnosti Severního Irska představovaly vzhledem k jeho pozemní hranici s Irskou republikou a pohnuté historii z druhé poloviny minulého století zásadní problém při dojednávání podmínek britského odchodu z Evropské unie. Ve snaze zachovat volný režim na zmíněné hranici se nakonec loni na podzim obě strany dohodly na novém řešení, které je součástí právně závazné dohody o brexitu. Platný „protokol“ o Severním Irsku stanovuje, že tato část Spojeného království se bude i po přechodném období řídit některými pravidly jednotného unijního trhu a de facto zůstane součástí celní unie EU.

Detaily převedení tohoto plánu do praxe se však teprve musí dojednat a stejně jako u rozhovorů o podobě budoucího partnerství Londýna s unií se i zde rýsují problémy. „V Bruselu budou velice frustrovaní poté, co Spojené království publikovalo své představy ohledně irského protokolu. (…) Tohle zvýší napětí mezi dvěma stranami v debatách o tom, jaké jsou náležitosti protokolu,“ hodnotila vývoj bruselská zpravodajka BBC Katya Adlerová.

Frustrace na straně EU

Podle agentury Bloomberg byla frustrace na straně EU patrná už před několika dny, když Evropská komise varovala před časovou tísní kolem zavedení nového režimu v Severním Irsku. Pokud nebude do konce června prodlouženo, vyprší přechodné období brexitu na konci prosince. EK tento měsíc po Británii žádala „detailní harmonogram“, který je prý „naléhavě třeba“.

Londýn ve svém plánu uvádí, že v souvislosti s brexitem nevznikne na trasách mezi Severním Irskem a zbytkem Británie „žádná nová fyzická celní infrastruktura“, protože „nevidíme důvod k její stavbě“. Směrem na východ by prý mělo zboží proudit stejně jako doposud bez „dodatečných procesů nebo papírování“. Vládní dokument ale zároveň mluví o „jistých omezených dodatečných procesech u zboží přicházejícího do Severního Irska“.

„Rozšíříme některé existující vstupní body pro zemědělsko-potravinové produkty, aby byly zajištěny úměrné dodatečné kontroly,“ píše se dále v britském návrhu. Britský premiér Boris Johnson přitom loni po dojednání nové brexitové dohody v parlamentu prohlásil: „Žádné kontroly mezi Severním Irskem a Velkou Británií nebudou.“

Evropská komise včera britskou představu o uplatňování irského protokolu příliš nekomentovala a uvedla, že její písemnou podobu nyní detailně prostuduje. „Naše hodnocení poskytneme Evropskému parlamentu a členským státům a těšíme se na podrobné diskuse se Spojeným královstvím na technické úrovni,“ citovala média z prohlášení EK.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek