Průzkum: V krizích je potřeba více kompetencí EU a solidarita

27.05.2020
Euroskop, čtk

Šest z deseti občanů Evropské unie uvádí, že má finanční problémy kvůli krizi vyvolané šířením nákazy koronavirem. Téměř třetina dotázaných v průzkumu, který si nechal vypracovat a v úterý zveřejnil Evropský parlament, hlásí výpadky příjmů.

V šetření bylo podle agentury DPA dotázáno 21.000 lidí ve 21 zemích. Třicet procent respondentů připustilo úbytek příjmů a 23 procent lidí uvedlo, že jsou postiženi takzvaným kurzarbeitem, tedy nuceným zkrácením pracovní doby, nebo nezaměstnaností.

Čtrnáct procent dotázaných má problémy platit nájemné a účty nebo splácet půjčky. Každý desátý respondent přiznal, že musel požádat o pomoc rodinu nebo přátele. Tři procenta uvedly, že očekávají bankrot.

Tři čtvrtiny respondentů uvedly, že znají opatření EU proti pandemii. Spokojenost s nimi vyjádřilo 42 procent z nich. Devětašedesát procent účastníků průzkumu uvedlo, že EU by měla mít v podobných krizích více kompetencí. Sedmapadesát procent dotázaných požadovalo více vzájemné solidarity mezi unijními státy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek