Michel chce o záchranném plánu jednat s lídry 19. června

28.05.2020
Euroskop, čtk

Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie budou o návrhu fondu obnovy a víceletého rozpočtu jednat na summitu 19. června. Oznámil to ve středu předseda Evropské rady Charles Michel, podle něhož by dohoda členských států mohla být hotova do letních prázdnin. Část zemí sice středeční návrh ocenila, řada států však dává najevo zásadní námitky a diplomaté očekávají náročná jednání.

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová ve středu představila návrh, podle něhož EU poskytne unijním zemím zasaženým koronavirem 750 miliard eur (přes 20 bilionů korun), které si Komise vypůjčí na finančních trzích. Půl bilionu eur budou přímé platby, zbylých 250 miliard úvěry.

„Naši občané i podniky byli tvrdě zasaženi pandemií a potřebují bezodkladnou cílenou podporu,“ uvedl Michel ve středečním prohlášení. O návrhu chce začít okamžitě separátně jednat se zástupci jednotlivých zemí, které poté svolá na pravidelný summit 19. června. Není zatím zcela jasné, zda se vzhledem k dosud platným omezením státníci sejdou osobně v Bruselu, nebo prostřednictvím další videokonference.

Návrh přivítaly země nejpostiženější pandemií koronaviru

Zatímco některé státy včetně nejpostiženějších zemí Itálie a Španělska daly dnes najevo spokojenost s tím, že velká část pomoci má být věnována právě nejzasaženějším regionům, část zemí předem avizovala neochotu podpořit společné půjčování na dluh. Podle diplomatů proto nebude snadné dosáhnout dohody, kterou by chtěl mít Michel hotovou již v létě.

Italský premiér Giuseppe Conte označil návrh za „skvělý signál“ ze strany Bruselu. „Jde to přesně tím směrem, který naznačila Itálie,“ dodal. Podle Madridu návrh reaguje na řadu španělských požadavků a měl by sloužit jako dobrý základ pro další jednání.

Státy „šetrné čtyřky“ se obávají přílišného zadlužení

Francouzský prezident Emmanuel Macron vyzval k rychlé realizaci návrhu, německá kancléřka Angela Merkelová nicméně varovala, že jednání o zřízení fondu obnovy nebudou snadná. Cílem by podle ní mělo být spuštění fondu na začátku příštího roku. Německý ministr financí Olaf Scholz vyjádřil přesvědčení, že členským zemím EU se podaří dosáhnout kompromisní dohody.

Vídeň považuje návrh za „startovní bod pro jednání“. Rakousko spolu s Dánskem, Nizozemskem a Švédskem tvoří takzvanou šetrnou čtyřku, která se obává společného zadlužování a chce rozdělovat krizové fondy výhradně prostřednictvím půjček.

Polský premiér Mateusz Morawiecki označil plán Evropské komise za dobrou zprávu a výchozí bod rozhovorů. „Vyplatí se to Evropě, vyplatí se to Polsku,“ prohlásil. Český premiér Andrej Babiš však považuje rozpočtový návrh Evropské komise reagující na koronavirovou krizi za příliš velké zadlužení. Usilovat bude o dosavadní podíl toku financí do slabších ekonomik mladších členských zemí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek