Obyvatelé EU se dočkají dalšího uvolňování opatření proti viru

02.06.2020
Euroskop, čtk

Obyvatelé zemí Evropské unie se dnes dočkají dalšího rozvolňování přísných opatření zavedených v souvislosti se šířením koronaviru. Ve Francii se otevřou školy a v omezeném režimu i restaurace a bary. V Římě budou moci návštěvníci opět zavítat na výstavu renesančního mistra Raffaela.

Francouzský premiér Édouard Philippe minulý týden oznámil, že boj proti koronaviru postupuje úspěšněji, než vláda ještě v březnu očekávala. Jak tehdy uvedl, díky příznivým číslům může Francie vstoupit do druhé fáze uvolňování poměrů. Počínaje dneškem tak začnou v omezeném režimu opět fungovat bary a restaurace, lidé také budou moci v rámci země cestovat na delší vzdálenosti než 100 kilometrů od domova. Pařížské parky se otevřely s předstihem již v sobotu, aby si lidé mohli užít slunečný víkend.

Tvrdě dopadla pandemie i na nejrůznější kulturní akce a výstavy. Například velkolepá výstava renesančního umělce Raffaela Santiho v Římě musela své brány uzavřít jen tři dni poté, co je otevřela. Její kurátoři ale dokázali udržet pohromadě všech 120 děl, a výstava tak zájemce opět přivítá 2. června. K vidění bude do 30. srpna.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek