Ministři vnitra EU budou jednat o otevírání hranic

05.06.2020
Euroskop, čtk

Ministři vnitra zemí Evropské unie budou dnes hledat způsob, jak co nejlépe sladit otevírání hranic uzavřených kvůli koronaviru. Přístup států z různých částí Evropy se zatím liší především kvůli rozdílnému vývoji nákazy, většina zemí chce však umožnit lidem během prázdnin cestovat. Zástupci unijních vlád budou jednat také o tom, zda dále prodloužit zákaz cest občanů mimoevropských zemí do EU.

Evropská komise v květnu doporučila členským státům postupně a koordinovaně rušit kontroly na hranicích v závislosti na epidemiologické situaci. Zatímco například pobaltské země či Česko a Slovensko již společné hranice pro své občany otevřely, další státy včetně Německa či Belgie se chystají omezení zrušit v polovině června. Liší se i postup nejhůře zasažených zemí – zatímco Itálie již hranice pro cizince otevřela, Španělsko to chce udělat až začátkem července.

Lidé toužící vycestovat za hranice mnohdy složitě hledají informace, kam a za jakých podmínek je možné vyrazit. Ministři budou během dnešní videokonference debatovat i o tom, jak situaci zjednodušit. Řešit by měli například nutnost zdravotních kontrol či testů, které řada expertů považuje za zbytečné a některé země od požadavků na ně ustupují. Nečeká se však, že by se ministři shodli na datu, do kdy mají být všechny hranice průjezdné bez omezení.

Debata se bude točit i kolem otázky, zda dále prodloužit omezení cest cizinců z mimoevropských zemí do EU. Podle zatím posledního návrhu komise jsou vnější hranice schengenského prostoru volného pohybu pro cizince uzavřeny do poloviny června, Brusel by je však chtěl otevřít až po všech hranicích uvnitř EU. Tento návrh by podle diplomatů mohl získat u členských zemí podporu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek