Pobrexitová jednání musí zrychlit, skončí letos, shodli se lídři

16.06.2020
Euroskop, čtk

Rozhovory Evropské unie a Británie musí zrychlit, aby co nejdříve dospělo ke kompromisům umožňujícím dohodu. Shodli se na tom v pondělí lídři unijních institucí s britským premiérem Borisem Johnsonem. Předseda Evropské rady Charles Michel, šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropského parlamentu David Sassoli při videokonferenci s Johnsonem rovněž potvrdili, že přechodné vyjednávací období platné do konce roku se prodlužovat nebude.

Británie opustila EU na konci ledna a přechodná doba měla zajistit zachování současných podmínek pro vyjednání smlouvy o budoucích vztazích. Pokud k ní obě strany nedospějí letos, zkomplikují od ledna obchodování přes kanál La Manche cla a kvóty.

Vyjednávání, která začala v březnu a která zpomalila pandemie covidu-19, zatím podle zástupců obou stran nedospěla k výrazným pokrokům v žádném ze sporných témat. Šéfové obou jednacích týmů Michel Barnier a David Frost se začátkem června shodli, že tempo rozhovorů musí zrychlit, a navrhli až do konce července jednat každý týden.

Rozpory přetrvávají v oblastech hospodářské soutěže či rybolovu

Lídři v pondělí toto zrychlení tempa podpořili a konstatovali, že rozhovory potřebují „novou energii“. Podle jejich společného prohlášení by měly obě strany najít „brzkou shodu na základních principech budoucí smlouvy“.

Mezi oběma stranami jsou zatím zásadní rozpory například v otázkách pravidel hospodářské soutěže či rybolovných práv. EU chce s Británií dojednat komplexní dohodu zahrnující vedle výměny obchodu či služeb například práva rybolovu. Brusel trvá na tom, že pro plný přístup na jednotný unijní trh se Londýn musí přizpůsobit unijním „rovným pravidlům“ hospodářské soutěže. Britská vláda však tvrdí, že bude uplatňovat svoje pravidla a že Británie stojí pouze o volnou obchodní smlouvu, kterou mají s EU i další země.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek