Španělsko rozhodne o otevření hranic pro neevropské země

23.06.2020
Euroskop, čtk

Španělsko, jehož hospodářství je závislé na cestovním ruchu, tento týden rozhodne o tom, pro jaké mimoevropské země otevře své hranice. V pondělí to podle agentury Reuters prohlásil španělský ministr zdravotnictví Salvador Illa. Španělsko již umožnilo vstup bez omezení obyvatelům Evropské unie. Omezení země zavedla kvůli pandemii nemoci covid-19.

Španělsko se 47 miliony obyvatel patří k druhé nejnavštěvovanější zemi světa, ročně ho navštíví 80 milionů lidí. Každý pátý turista je pak z Británie a zhruba 400.000 Britů ve Španělsku vlastní nemovitost.

Británie již není členem EU, Španělsko ale od Britů nevyžaduje dvoutýdenní karanténu po příjezdu do země. Španělská ministryně zahraničí Arancha Gonzálezová podle Reuters uvedla, že podmínka karantény již byla zrušena, ale návštěvníci z neevropských států do země stále nemohou, pokud to nejsou zdravotníci či Španělskem neprojíždějí.

Jak bude další otevírání hranic pro neevropské státy vypadat, chce nyní ministr zdravotnictví Illa projednat s unijními kolegy.

Madrid stále věří, že se mu letošní letní sezonu podaří oživit, aby tak minimalizoval ztráty po karanténních opatření. Každá osmá pracovní pozice ve Španělsku souvisí s turismem, který představuje 12 procent hospodářství země.

Španělsko je jednou ze zemí, kterou koronavirus nejvíce postihl. Úřady zde evidují přes 246.000 případů nákazy a více než 28.000 úmrtí s covidem-19. Illa uvedl, že v zemi je několik místních ohnisek infekce, situace je ale podle vlády pod kontrolou.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek