Merkelová představí poslancům EP priority německého předsednictví

08.07.2020
Euroskop,ČTK

První návštěvu Bruselu od vypuknutí koronavirové pandemie má dnes na programu německá kancléřka Angela Merkelová. Poslancům Evropského parlamentu představí priority začínajícího německého předsednictví Evropské unie, jimž vévodí schválení balíku krizové pomoci pro členské země. Právě o bezprecedentním fondu obsahujícím 750 miliard eur (přes 20 bilionů korun) bude poté Merkelová jednat s lídry unijních institucí.

Prezidenty a premiéry zemí EU čeká náročná debata o fondu a novém sedmiletém rozpočtu bloku příští týden. Šéfka vlády ohlásila, že by chtěla vidět dohodu na plánu podporovaném Německem do konce července. Řada zemí má však k parametrům fondu a způsobu rozdělování peněz výhrady a Merkelová se v duu nejvlivnějších unijních politiků společně s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem v posledních týdnech snaží zdůrazňovat nezbytnost rychlé dohody pro pokrizové zotavení ekonomik.

Většina europoslanců rovněž vyzývá k rychlé shodě na co nejširším záchranném plánu a očekává se proto, že dnes německou aktivitu přivítají.

Mezi další německé priority patří přechod ke klimaticky odpovědnému a digitálnímu hospodářství, posílení role EU ve světě, dojednání dohody s Británií či reforma azylového systému unie.

Merkelová se po odpoledním proslovu k zákonodárcům rovněž sejde s předsedou EP Davidem Sassolim, šéfkou EK Ursulou von der Leyenovou a předsedou Evropské rady Charlesem Michelem. Právě jeho rolí je zprostředkovat dohodu mezi lídry, podle některých diplomatů však kvůli Michelově slabé pozici přebírá část iniciativy právě Berlín.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek