Merkelová: EU musí z krize vyjít jednotná a silnější

09.07.2020
Euroskop,ČTK

Hlavní prioritou začínajícího německého předsednictví Evropské unie bude, aby EU ze současné krize vyšla jednotná a silnější. Rychlé schválení balíku na pomoc ekonomikám zasaženým koronavirovými omezeními je v zájmu všech zemí bloku. Europoslancům to včera řekla německá kancléřka Angela Merkelová, která v Bruselu představila zásadní cíle nadcházejícího půlročního předsednictví své země.

„Je klíčové, aby lidé v nejzasaženějších regionech mohli spoléhat na naši solidaritu. Je to i v našem zájmu,“ řekla kancléřka během své první návštěvy unijní metropole od vypuknutí pandemie covidu-19. Německo podle ní v zásadě podporuje návrh Evropské komise, která chce mezi unijní země rozdělit 750 miliard eur (přes 20 bilionů korun), jež si hodlá bezprecedentně vypůjčit na finančních trzích. Merkelová vyzvala lídry členských zemí, aby se nejpozději do konce července shodli na parametrech fondu, z něhož mají nejvíce čerpat koronavirem tvrdě postižené Itálie a Španělsko.

„Bude potřeba hodně kompromisů na všech stranách,“ připustila kancléřka, podle níž je rychlá shoda na fondu v zájmu všech zemí. Podobný názor má většina europoslanců a Merkelová se za svůj projev dočkala potlesku v sále, který zákonodárci s povinnými rouškami na obličejích zaplnili zhruba ze třetiny. EP se zatím nevrátil k plnému provozu a většina poslanců bude i při začínající třídenní plenární schůzi debatovat a hlasovat na dálku.

Prezidenty a premiéry zemí EU čeká náročná debata o fondu a novém sedmiletém rozpočtu bloku příští týden. Řada zemí má však k parametrům fondu a způsobu rozdělování peněz výhrady a Merkelová se v duu nejvlivnějších unijních politiků společně s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem v posledních týdnech snaží zdůrazňovat nezbytnost rychlé dohody pro pokrizové zotavení ekonomik.

Zástupci politických skupin v EP většinou její snahu o rychlou dohodu na fondu přivítali, někteří však zdůraznili, že parlament nechce v zájmu rychlosti obětovat své zásadní požadavky. Těmi jsou nové zdroje příjmů unijního rozpočtu a podmíněnost čerpání peněz dodržováním principů právního státu.

Merkelová včera o plánu jednala s předsedkyní EK Ursulou von der Leyenovou a šéfem Evropské rady Charlesem Michelem. Podle prohlášení komise se shodli, že političtí vůdci unijních zemí by měli dospět k dohodě na nadcházejícím summitu, aby mohla začít vyjednávání o podrobnostech pokrizového fondu. Michel ostatní informoval o bilaterálních jednáních, která v těchto dnech podniká s některými šéfy vlád a států ve snaze přesvědčit je k podpoře balíku.

Merkelová předtím v proslovu v EP zdůraznila, že oživení musí být spojeno s dalšími německými prioritami – přechodem ke klimaticky odpovědnému a digitálnímu hospodářství.

Také šéfka unijní exekutivy v reakci na slova Merkelové připomněla, že rozdělování zásadní části třičtvrtěbilionového balíku bude podmíněno ekologickými a dalšími reformami ve všech členských zemích. „Pokud chceme z krize vyjít silnější, musíme se všichni změnit k lepšímu… Hospodářské oživení je neoddělitelné od Zelené dohody pro Evropu,“ zdůraznila von der Leyenová.

Mezi dalšími německými prioritami zmínila Merkelová posílení role EU ve světě či dosažení dohody s Británií, na níž zbývá čas do konce roku. „Budu dále tlačit na dobrý výsledek, ale musíme se připravit i na možnost, že jednání skončí bez dohody,“ prohlásila Merkelová s odkazem na téměř nulový pokrok rozhovorů v klíčových sporných oblastech.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek