Brusel schválil státní pomoc pro nizozemské aerolinky KLM

13.07.2020
Euroskop, čtk

Evropská komise (EK) dnes schválila státní pomoc v objemu 3,4 miliardy eur (zhruba 91 miliard Kč) pro nizozemskou leteckou společnost KLM. Ta je součástí francouzsko-nizozemské letecké skupiny Air France-KLM, která se stejně jako další letečtí přepravci potýká s negativními dopady koronavirové krize.

„KLM hraje klíčovou roli v nizozemské ekonomice z hlediska zaměstnanosti a zajišťování leteckého spojení. Krize zasáhla odvětví letecké přepravy velmi tvrdě. Státní záruky a úvěr v hodnotě 3,4 miliardy eur poskytnou KLM likviditu, kterou firma naléhavě potřebuje, aby dopady koronaviru překonala,“ uvedla místopředsedkyně EK pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová.

KLM je druhým největším soukromým zaměstnavatelem v Nizozemsku, ve firmě pracuje přes 36.600 lidí. Nizozemská vláda se minulý měsíc rozhodla podpořit nizozemskou divizi Air France-KLM půjčkou ve výši jedné miliardy eur a zárukami za bankovní úvěry v objemu 2,4 miliardy eur.

Tomuto rozhodnutí předcházela obtížná jednání s francouzskou vládou o tom, jak se bude každá ze zemí na záchraně skupiny podílet. Francie už v dubnu oznámila úvěrový balík v objemu sedmi miliard eur pro francouzskou část Air France, Evropská komise tuto pomoc schválila na začátku května.

O záchraně letecké společnosti se nyní debatuje také v České republice, kde je v potížích dopravce Smartwings. Ten v minulých týdnech požádal stát o garanci za úvěr kolem 800 milionů korun. Koncem června firma oznámila, že kvůli potížím propustí v následujících měsících až 600 zaměstnanců. Ve skupině Smartwings, která zahrnuje i společnost České aerolinie, pracuje v současné době kolem 2500 lidí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek