Španělsko uctilo oběti koronavirové epidemie

16.07.2020
Euroskop, čtk

Španělsko se dnes na smuteční slavnosti v Madridu za přítomnosti krále Felipeho VI., předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové či šéfa Evropské rady Charlese Michela pietně rozloučilo s více než 28.400 oběťmi pandemie covidu-19 v zemi. Na pietní akci podle agentury AP zároveň země projevila úctu lidem, kteří nasazovali životy v nejhorší fázi pandemie.

Von der Leyenová, Felipe, královna Letizia, korunní princezna Leonor, infantka Sofía, španělský premiér Pedro Sánchez a mnoho dalších účastníků ceremonie položilo bílé růže k pietnímu místu s plamenem uprostřed náměstí.

Státním aktem chtěla vláda nejen vzpomenout na zemřelé a poděkovat zdravotnickému personálu, ale také ocenit zásluhy celé španělské společnosti ve „velmi obtížné době“ pandemie a přísných uzavírek, napsala agentura DPA.

Z Bruselu přicestovali například také předseda Evropského parlamentu David Sassoli a generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Mezi pozvanými účastníky aktu byl také generální ředitel Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Bez ohledu na vysokou koncentraci domácích i zahraničních osobností měli hlavní roli lidé, které pandemie covidu-19 přímo zasáhla. Před králem tak pronesl řeč například Hernando Calleja, bratr známého novináře Josého Maríi, který infekční nemoci podlehl. „Nezapomínejme, že koronavir byl a nadále je chladným, krutým a ničícím popravčím,“ řekl Calleja.

Zdravotní sestra Aroa Lópezová z Barcelony zastupovala zdravotníky, z nichž nejméně 52.600 se virem nakazilo. Připomněla, že o miliony Španělů zavřených doma se starali také řidiči, čističi a tisícovky dalších pracovníků. Lópezová také vyzvala politiky, aby chránili systém veřejného zdravotnictví.

Akce se zúčastnila zhruba stovka příbuzných obětí pandemie, zdravotníků či policistů. Přibližně 40minutovou dopolední ceremonii, kterou přenášela televize i zpravodajské servery, uzavřela minuta ticha.

Španělsko patří mezi pandemií nejhůře zasažené země v Evropě. Podle aktuálních statistik dosud evidovalo 257.494 nakažených a 28.413 obětí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek