Macron a Merkelová mají dohodu za historickou, spokojen i Rutte

21.07.2020
Euroskop,ČTK

Dohodu na parametrech fondu obnovy po koronavirové krizi a budoucího sedmiletého rozpočtu EU, jíž lídři unie dosáhli až dnes po čtyřech dnech a nocích vyjednávání, označili za „historickou“ francouzský prezident Emmanuel Macron či německá kancléřka Angela Merkelová.

Spokojen je s ní i nizozemský premiér Mark Rutte, jehož tvrdý postoj někteří během jednání označovali za velkou překážku shody. Podle Rutteho vztahy Nizozemska s unijními partnery zůstávají silné i přes obtížná jednání na summitu.

„Jsme všichni profesionálové, sneseme pár úderů… Jsem spokojený s touto dohodou,“ citovala agentura Reuters dnešní vyjádření nizozemského premiéra. Toho některé státy EU během summitu vinily z neúspěšných jednání, protože Nizozemsko stálo v čele zemí, které prosazovaly šetrnější přístup kvůli obavám z velkého společného zadlužení EU.

Emmanuel Macron a Angela Merkelová. Zdroj: European Council

Do ostrého sporu se dostal Rutte během jednacího maratonu s italským premiérem Giuseppem Contem, jehož země patří v této pandemii k nepostiženějším zemí. „Možná budeš ve své vlasti pár dnů hrdinou, ale po pár týdnech budeš před všemi evropskými občany tím, kdo je zodpovědný za to, že adekvátní a účinná evropská reakce je zablokovaná,“ vyčetl Conte Ruttemu na summitu jeho nezlomný postoj.

Conte dnes dohodu přivítal a označil ji za ambiciózní plán obnovy, který pomůže „silně a účinně“ čelit krizi evropských ekonomik postižených pandemií covidu-19. Itálie a Španělsko budou jako nejzasaženější země výrazně největšími příjemci prostředků z fondu obnovy.

„Je to velká dohoda pro Evropu a pro Španělsko. Napsali jsme jednu z nejbrilantnějších kapitol evropské historie,“ komentoval dohodu ze summitu španělský premiér Pedro Sánchez. Označil ji za „Marshallův plán“, který je i „silným vzkazem světu“, že Evropa je připravena čelit výzvám.

Za „historickou“ označili dohodu francouzský prezident Macron i německá kancléřka Merkelová. „Toto je důležitý signál vyslaný za hranice Evropy, že EU, i přes odlišné podmínky jednotlivých členských států, je schopná jednat,“ řekla Merkelová na společné tiskové konferenci s Macronem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek