Evropští politici, kteří testovali pozitivně na koronavirus

29.07.2020
Euroskop, ČTK

Onemocnění covid-19 si oběti nevybírá. Přinášíme vám výběr evropských osobností z politiky, které postihla nákaza novým typem koronaviru.

Začátkem března byla pozitivně testována britská poslankyně a náměstkyně ministra zdravotnictví Nadine Dorriesová. Nakazil se také šéf italské vládní Demokratické strany Nicola Zingaretti. Nákazu potvrdil i šéf generálního štábu italské armády Salvatore Farina. Mezi nakaženými se ocitl francouzský ministr kultury Franck Riester.

V polovině března byla oznámena nákaza u španělské ministryně pro rovné příležitosti Irene Monteroové, testům se tak podrobila celá vláda. Partner ministryně a vicepremiér Pablo Iglesias skončil v karanténě. Koronavirem se nakazila i manželka španělského premiéra Pedra Sáncheze Begoňa Gómezová.

V polovině března oznámil nákazu Michel Barnier, vyjednavač EU v rozhovorech o budoucí podobě vzájemných vztahů unie s Británií po brexitu. Pozitivní test měl i monacký kníže Albert II., jeho stav nebyl vážný. Jednalo se o první hlavu státu, která se virem nakazila.

Nákaza se potvrdila i u dvaaosmdesátiletého bývalého finského prezidenta Marttiho Ahtisaariho, následníka britského trůnu Charlese nebo britského premiéra Borise Johnsona. Ten kvůli těžkému průběhu nemoci musel být přechodně umístěn na jednotku intenzivní péče, do úřadu se vrátil až 27. dubna. Pozitivní test na koronavirus vyšel také britskému ministru zdravotnictví Mattovi Hancockovi, onemocněl i britský šéf resortu obrany Ben Wallace.

S covidem-19 bojovala v dubnu i irská politička Mary Lou McDonaldová, která v únorových volbách dovedla stranu Sinn Féin k senzačnímu zisku 37 křesel v parlamentu. Nákazu koncem dubna oznámil také předseda ruské vlády Michail Mišustin. Následující měsíc potvrdil onemocnění i mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, ministr stavebnictví Vladimir Jakušev a ministryně kultury Olga Ljubimovová.

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko dnes prohlásil, že bez příznaků „přechodil“ nemoc covid-19. Lukašenko pandemii od začátku zlehčoval a doporučoval krajanům mimo jiné léčit se vodkou a saunou.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek