Komise podepsala smlouvu na první dodávku léku remdesivir

30.07.2020
Euroskop, ČTK

Evropská komise podepsala smlouvu s americkou firmou Gilead na dodávku léku remdesivir, která bude zatím stačit pro asi 30.000 pacientů s nemocí covid-19. K dispozici pro členské země Evropské unie a Británii bude od srpna. Komise připravuje kontrakty na další dodávky remdesiviru, které by měly být dostupné od října, informovala.

Remdesivir vyvinul tým americké firmy Gilead Sciences vedený Čechem Tomášem Cihlářem původně na nemoc ebolu; podle letošních studií ale preparát pomáhá i při zotavování z nemoci covid-19. Evropská komise ho jako první lék na tuto nemoc podmínečně povolila 3. července poté, co to po zrychleném hodnocení přínosů a rizik doporučila Evropská léková agentura (EMA). Povolen je pro pacienty starší 12 let se zápalem plic, kteří potřebují dodatečné dávky kyslíku.

Smlouvu v celkové hodnotě 63 milionů eur (asi 1,65 miliardy Kč) podepsala Evropská komise s firmou Gilead v úterý. Kontrakt má zatím zajistit léčbu pro asi 30.000 pacientů s těžkým průběhem nemoci. Rozdělení mezi státy EU a Británii má být podle stránek Komise zajištěno na základě klíče, který se vytvoří na doporučení Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC).

Společnost Gilead v květnu podepsala licenční dohodu, aby se remdesivir mohl vyrábět i mimo Spojené státy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek