Jednání EU a Británie o vztazích se protáhne do října

03.08.2020
Euroskop, čtk

Jednání mezi Británií a Evropskou unií o vztazích po britském odchodu z evropského bloku budou pokračovat až do října. Informoval o tom v pátek na twitteru britský vyjednavač David Frost. Jeho unijní protějšek Michel Barnier přitom už dříve řekl, že právě říjen je nejzazším možným termínem pro dosažení dohody tak, aby mohla vstoupit v platnost ještě před prosincovým koncem přechodného období.

Podle Frosta se Londýn a Brusel shodly na třech dalších kolech jednání v týdnech od 17. srpna, od 7. září a od 28. září. Poslední jednací kolo tak skončí 2. října.

Zatím poslední kolo jednání s Británií, která vystoupila z EU letos v lednu, skončilo minulý týden. Obě strany pak oznámily, že u několika klíčových bodů se zatím nepřiblížily dohodě, a varovaly, že se možná před koncem přechodného období najít shodu nepodaří. Jablkem sváru stále zůstávají například pravidla hospodářské soutěže či rybolov.

Přechodné období stanovené pro odchod Británie z EU a určené pro dojednání nového partnerství skončí na konci roku. V Británii do té doby dál platí unijní právo, ačkoli země od letošního února členem EU již formálně není. Pokud se budoucí vztahy nepodaří dojednat, zkomplikují od ledna obchodování přes kanál La Manche cla a kvóty.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek