Evropská komise schválila 900 mil. Kč na program COVID kultura

24.08.2020
Euroskop,ČTK

Evropská komise schválila 900 milionů korun na program COVID kultura. Ten má pomoci pořadatelům kulturních akcí, kteří je museli kvůli vládním opatřením proti koronaviru zrušit. Evropská komise informaci zveřejnila na webu i twitteru pro hospodářskou soutěž. Organizátoři mohou o dotace z programu žádat od úterý. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) zatím eviduje žádosti za 13,6 milionu korun.

Notifikací Evropskou komisí se program COVID kultura zařadil do skupiny, na kterou se vztahuje dočasný rámec, tedy maximální suma, kterou je možné čerpat z programů veřejné podpory. Na jednoho žadatele činí 800.000 eur (asi 21,3 milionu Kč). Podle Filipové k pátečnímu večeru ministerstvo obdrželo 14 žádostí o dotaci z programu COVID kultura a dalších 32 je v systému rozpracovaných, uvedla.

Žadatelé se musejí registrovat v informačním systému MPO. Mohou zde sledovat stav své žádosti, do uživatelské části bude doručen výsledek řízení. Změna stavu žádosti je zároveň zasílána na uvedenou e-mailovou adresu. Na webu mpo.cz/kultura byl měl být zveřejněn seznam podpořených projektů.

Program má kompenzovat pořadatelům kulturních akcí výdaje, které vznikly od 1. října loňského roku do letošního 17. května ve spojitosti s projekty, které se měly uskutečnit od 10. března do 31. srpna. V přímé souvislosti s vládními opatřeními musely být ale zrušeny nebo přesunuty. Mezi uznatelné výdaje patří ty, které byly vynaloženy marně a není možné je využít na jinou akci. Neuskutečněnou akcí se podle podmínek rozumí taková, která byla zrušena bez náhrady v daném kalendářním roce.

Žadatelé v programu mohou získat až polovinu uznatelných výdajů za zrušené či přesunuté akce. Maximální výše podpory činí pět milionů korun na žadatele. Na program COVID kultura, který připravilo MPO ve spolupráci s ministerstvem kultury, je vyčleněno 900 milionů korun.

O dotaci mohou žádat podnikatelé, kteří mají jako svou hlavní činnost pořádání či zajištění kulturních projektů, individuální umělci, dále také pořadatelé filmových, hudebních či výtvarných festivalů a přehlídek, hudební kluby, galerie, muzea nebo divadla. Nesměli však přerušit provozování živnosti ani jim nesměla být živnost pozastavena. Nesmějí mít také prodlevu v platbě závazků vybraným institucím splatných do 10. března. Například filmoví distributoři si stěžují, že jsou z programu vyloučeni, a žádají nápravu.

Zájemci o dotaci musejí doložit několik čestných prohlášení, uhrazené faktury, smlouvy či účetní doklady a další materiály. Veškeré potřebné formuláře a potvrzení žadatelé najdou v informačním systému.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek