Maas vyzval Řecko a Turecko k dialogu ve sporu o těžbu ropy

26.08.2020
Euroskop,ČTK

Německý ministr zahraničí Heiko Maas včera vyzval Řecko a Turecko k dialogu ve sporu o průzkum těžby ropy a zemního plynu ve východním Středomoří. Sebemenší incident může vést ke katastrofě, varoval nejprve Maas v Aténách po setkání s šéfem řecké diplomacie Nikosem Dendiasem. Poté co v Ankaře hovořil i s tureckým ministrem zahraničí Mevlütem Çavuşogluem, řekl, že ani jedna strana si nepřeje řešit spor vojenskými prostředky.

„Co teď bezpodmínečně a okamžitě potřebujeme, jsou signály deeskalace a připravenost k dialogu,“ uvedl Maas na tiskové konferenci v Aténách. Vývoj ve východním Středomoří přirovnal ke „hře s ohněm“. „Sebemenší jiskra může vést ke katastrofě,“ upozornil.

Podle řeckého ministra zahraničí Dendiase je Řecko připravené k dialogu s Tureckem, bude ale bránit svou suverenitu. Ankara podle něj pokračuje v „provokacích“ a nadále porušuje mezinárodní právo.

Çavuşoglu na druhé straně večer na tiskové konferenci s Maasem Řecko varoval před dalším stupňováním napětí, jinak Turecko udělá „bez zaváhání cokoli, co je nezbytné“. Ujišťoval přitom, že Ankara chce spor řešit dialogem, avšak bez předběžných podmínek kladených Řeckem, napsala agentura Reuters.

Maas k tomu poznamenal, že je jasné, že dialog, ať bude jakýkoli, nebude snadný, nicméně mělo by být nalezeno přesvědčivé řešení. „Potřebujeme viditelné kroky k uvolnění napětí,“ zdůraznil šéf německé diplomacie.

Spor mezi Řeckem a Tureckem vypukl poté, co turecká strana začala s průzkumy kvůli těžbě ropy a zemního plynu nedaleko řeckých ostrovů. V uplynulých týdnech se stále více stupňoval. Podle některých pozorovatelů není vyloučen ani vojenský střet mezi oběma členy Severoatlantické aliance.

Řecko považuje postup Turecka za protiprávní. Jeho chování odsoudila i Evropská unie, která Ankaru vyzvala, aby s průzkumy přestala. Podle Turků ale patří mořské dno, ve kterém vrtali, k tureckému pevninskému šelfu. Mezi oblastí průzkumných vrtů a tureckým pobřežím ovšem leží řecké ostrovy Rhodos a Kastelorizo, upozornila agentura DPA.

Podle německého ministra zahraničí je třeba najít „závazné a mírové řešení“ sporu. V Aténách nicméně zdůraznil, že je Německo i Evropská unie solidární s Řeckem. V Ankaře později mimo jiné konstatoval, že vztahy EU s Tureckem jsou nyní na křižovatce. „Chceme konstruktivní dialog s Tureckem, je to důležitý partrner,“ uvedl. Dodal také, že do konce roku by mělo být jasné, jak se budou vztahy unie s Tureckem dál vyvíjet.

Řecko se podle Reuters rozhodlo v oblasti mezi Krétou a Kyprem zahájit třídenní námořní a letecké cvičení. Ve stejné oblasti se nachází i turecká průzkumná loď Oruc Reis, kterou doprovázejí válečné lodě.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek