Skotsko chce do května určit termín referenda o nezávislosti

02.09.2020
Euroskop,ČTK

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová dnes slíbila, že příští rok představí konkrétní plány na další referendum o skotské nezávislosti. Termín hlasování chce určit nejpozději do počátku května, kdy se ve Skotsku uskuteční místní volby, informovala agentura Reuters. Referendum o odtržení od zbytku Spojeného království se v zemi konalo už v roce 2014, proti novému hlasování se staví ústřední vláda v Londýně.

„Před koncem tohoto volebního období zveřejníme návrh zákona, který stanoví podmínky a harmonogram referenda o nezávislosti a také otázku, kterou lidé v tomto referendu dostanou,“ uvedla dnes skotská premiérka.

Skotsko je stejně jako Anglie, Wales a Severní Irsko součástí Spojeného království. Má ale vlastní parlament a vládu, která má jisté omezené pravomoci. Podobný typ samosprávy mají i Velšané a Severní Irové. Záležitosti Anglie spravuje ústřední vláda v Londýně.

Příští volby do skotského parlamentu se budou konat 6. května. Skotská národní strana (SNP), jejíž je Sturgeonová předsedkyní, v nich chce o hlasy voličů bojovat mimo jiné právě slibem, že uspořádá další referendum o nezávislosti.

Současná britská vláda premiéra Borise Johnsona další hlasování o nezávislosti odmítá. S novým referendem by přitom musel parlament v Londýně, který ovládají Johnsonovi konzervativci, souhlasit.

Premiér tvrdí, že se Skotové jasně vyjádřili v roce 2014, kdy jich 55,3 procenta hlasovala v referendu pro setrvání ve svazku s Anglií, Walesem a Severním Irskem. Podle Sturgeonové se ale letošním odchodem Británie z Evropské unie zásadně změnily podmínky, a je tak třeba nechat Skoty znovu rozhodnout. V referendu o brexitu v roce 2016 většina voličů ve Skotsku hlasovala proti odchodu z EU.

Volání po nezávislosti Skotska posílil také vývoj kolem epidemie covidu-19. Podle mnohých lidí totiž Sturgeonová situaci zvládá mnohem lépe než britský premiér Johnson. Skotsko bylo v opatřeních proti šíření viru výrazně přísnější než Anglie.

Podpořit by příznivce samostatnosti mohl i výsledek jednání o budoucích vztazích Británie s EU. Podle unijních diplomatů totiž kvůli přístupu Londýna rozhovory uvázly na mrtvém bodě, a je tak možné, že se do konce roku nepodaří žádnou dohodu uzavřít. Kvůli Johnsonovi, který odmítl lhůtu na dosažení dohody prodloužit, utrpí podle Sturgeonové Skotsko „zbytečné“ hospodářské škody.

V neprospěch skotské nezávislosti podle agentury AFP hovoří především hospodářské výsledky. Skotsko totiž v minulém fiskálním roce utratilo o 15,1 miliardy liber (445 miliard Kč) více, než kolik vybralo na daních. Za uplynulých 12 měsíců se deficit skotského rozpočtu zvýšil o dvě miliardy liber (59 miliard Kč).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek