Slovensko chce peníze z EU využít i na inovace a infrastrukturu

07.09.2020
Euroskop, čtk

Peníze z evropských fondů Slovensko plánuje v příštím sedmiletém rozpočtovém období využít zejména na inovace, ekologii, infrastrukturu, vzdělávání a rozvoj regionů. Novinářům to dnes řekla vicepremiérka Veronika Remišová, jejíž úřad v zemi koordinuje čerpání peněz z EU. Vláda zatím nepředstavila záměry, jak využít několik miliard eur z nového unijního fondu obnovy.

„Máme před sebou jedinečnou příležitost posunout Slovensko o jednu generace kupředu. Je velmi důležité, abychom tyto peníze utratili za to, co lidé potřebují,“ uvedla Remišová, která je zároveň ministryní investic, regionálního rozvoje a informatizace.

Slovensko bude moci z rozpočtu EU na období 2021 až 2027 podle dřívějších informací vyčerpat celkem 18,6 miliardy eur (přes 492 miliard Kč) a z fondu obnovy dalších 7,5 miliardy eur (přes 198 miliard Kč) ve formě grantů. Remišová uvedla, že nynější vláda zjednoduší pravidla využití evropských peněz, protože Bratislava je už ve stávajícím rozpočtovém období nestíhá využívat.

Slovenský plán využití peněz z obvyklých evropských fondů počítá s programy v oblasti digitalizace, ekologie, dále na dobudování silniční nebo železniční infrastruktury, na oblast vzdělání, udržení pracovních míst a podporu rozvoje regionů.

„Nadále máme vysokou energetickou náročnost průmyslu, trápí nás znečištěné ovzduší, nízká míra recyklace (odpadů). Investiční dluh v oblasti infrastruktury je několik miliard eur. Dvě třetiny pracovních míst jsou ohroženy robotizací a automatizací,“ řekla Remišová k problémům Slovenska, jejichž řešení hodlá Bratislava financovat z unijních peněz.

Slovenský premiér Igor Matovič v létě řekl, že země se bude muset zaměřit na velké projekty, aby vyčleněné peníze stihla vyčerpat.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek