Německo naposledy prodloužilo plošné varování pro zahraničí

09.09.2020
Euroskop, čtk

Německo naposledy do konce září prodloužilo plošné varování před cestami do zemí mimo Evropskou unii, Británii a neunijní státy schengenského prostoru. Od října bude epidemickou situaci v jednotlivých státech vyhodnocovat zvlášť. Dnes se na tom shodl kabinet kancléřky Angely Merkelové, oznámilo německé ministerstvo zahraničí. Opatření původně Berlín vyhlásil pro celý svět v březnu, tedy na začátku pandemie nemoci covid-19, potupně ho ale pro EU a přidružené státy zmírnil.

Plošné varování naposledy vláda prodloužila v srpnu do 14. září, dnes platnost upozornění stanovila do 30. září. Teď se varování vztahuje asi na 160 zemí.

Smyslem návratu k vyhodnocování koronavirové situace v jednotlivých zemích je zohlednit místní vývoj boje proti pandemii. Dosavadní plošné a opakovaně prodlužované varování kritizovaly hospodářské svazy, které žádaly vládu, aby našla rovnováhu mezi zdravotními opatřeními a ekonomickými zájmy.

Mluvčí ministerstva zahraničí po dnešním jednání vlády ale poukázala na to, že od října se na možnosti cestovat změní jen málo. Nadále ale bude platit, že na země považované za rizikové se bude vztahovat cestovní varování.

Německo postupně z plošného varování vyřadilo unijní země, Británii, schengenské členy Island, Lichtenštejnsko, Norsko a Švýcarsko a také evropské ministáty Monako, San Marino a Vatikán. Některé regiony v těchto zemích ale Berlín považuje za rizikové, mimo jiné ve Španělsku, Belgii či Chorvatsku, od čtvrtka k nim bude podle diplomatických zdrojů ČTK patřit i Praha.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek