EK se dohodla na předběžném nákupu vakcín od šestého výrobce

10.09.2020
Euroskop, čtk

Evropská komise dokončila předběžná jednání o nákupu vyvíjených vakcín proti koronaviru již se šestým výrobcem. Exekutiva Evropské unie včera oznámila, že je s farmaceutickým konsorciem BioNTech-Pfizer na cestě k dohodě o koupi až 300 milionů dávek očkovací látky. Brusel na základě předchozích rozhovorů počítá s nákupem více než miliardy dávek vakcíny, které budou moci využívat kromě států EU také obyvatelé chudších zemí.

„Naše šance vyvinout a rozšířit bezpečnou a efektivní vakcínu nikdy nebyly vyšší, jak pro Evropany zde doma, tak pro zbytek světa,“ komentovala uzavřenou první fázi jednání předsedkyně EK Ursula von der Leyenová.

Německo-americké spojení výrobců léčiv by v případě dohody na podrobnostech kontraktu mělo komisi poskytnout 200 milionů dávek s předkupním právem na dalších 100 milionů.

EK se již v červenci a v srpnu dohodla či uzavřela alespoň část jednání s firmami Sanofi-GSK, Johnson & Johnson, AstraZeneca, CureVac a Moderna. Od každé z nich si slibuje několik stovek milionů dávek testovaných vakcín.

Členské země EU si budou moci prostřednictvím společných nákupů zajistit vakcíny v případě, že látky projdou klinickými zkouškami, které prověří jejich účinnost a bezpečnost. Odhady pro termín jejich uvedení na trh se většinou pohybují od konce letošního roku do poloviny roku příštího.

Nyní je ve světě v různých stupních vývoje kolem 150 možných očkovacích látek, zhruba 20 z nich už testují na lidech v rámci klinických studií. Světová zdravotnická organizace (WHO) označovala za jednu z nejslibnějších očkovací látku vakcínu firmy AstraZeneca vyvíjenou ve spolupráci s Oxfordskou univerzitou. Společnost však včera oznámila, že pozastavila testování poté, co se u jednoho z účastníků projevily nevysvětlené zdravotní problémy. Podle WHO nejde v procesu testování o nic výjimečného.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek