Řecko posílí armádu vojáky, stíhačkami a fregatami

14.09.2020
Euroskop, čtk

Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis dnes ohlásil posílení řecké armády o 15.000 vojáků. Vojsko rovněž nakoupí 18 francouzských stíhaček Rafale a čtyři fregaty. Důvodem je rostoucí napětí ve vztazích s Tureckem, které zahájilo průzkum ropných ložisek v mořských vodách, na něž si dělá nárok Řecko.

Mitsotakis se tento týden zúčastnil summitu zemí jižní části Evropské unie a hovořil tam s francouzským premiérem Emmanuelem Macronem. Očekávalo se, že na dnešním ohlášeném vystoupení v Soluni zveřejní detaily plánů na posílení řecké armády. Řekl, že v příštích pěti letech armádu posílí dalších 15.000 vojáků, že vojsko nakoupí 18 stíhaček Rafale, vrtulníky a čtyři fregaty.

Dále podle něj armáda „obohatí“ své obranné schopnosti novými zbraněmi, torpédy a střelami a Řecko zrenovuje zbrojní průmysl.

Macron na summitu části zemí EU ve čtvrtek řekl, že se vláda tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana chová nepřijatelně a je třeba proti ní tvrdě vystupovat. Účastníci summitu vyzvali Turecko, aby skoncovalo s konfrontační politikou na východě Středozemního moře. Pohrozili sankcemi, pokud bude Ankara Řecku a Kypru upírat právo na průzkum plynu v této oblasti.

Erdogan dnes vyzval Řecko, aby se „drželo stranou“ chybných akcí podporovaných zeměmi jako Francie.

Francie v srpnu zvýšila svou vojenskou přítomnost v dané části Středozemního moře. Na konci srpna vyslala do oblasti tři své stíhačky a jednu fregatu s vrtulníkem, které se účastnily společného vojenského cvičení s Řeckem, Itálií a Kyprem.

„Pane Macrone vaše problémy se mnou neskončily,“ varoval dnes Erdogan v televizním vystoupení a nařkl francouzského prezidenta z neznalosti historie. Francie vzhledem ke své koloniální minulosti v Alžírsku podle Erdogana nemůže dávat Turecku lekce v otázce lidskosti.

Mitsotakis dnes ohlásil také opatření, která mají zmírnit ekonomický dopad epidemie koronaviru. Vláda prozatím ruší daň z nemovitostí na 26 ostrovech a sníží příspěvky sociálního pojištění pro zaměstnance i zaměstnavatele. „Naší prioritou nemůže být nic jiného než ochrana zaměstnanosti,“ řekl premiér.

Na řeckou ekonomiku opírající se o příjmy z cestovního ruchu těžce dopadly důsledky restrikcí vyhlášených ve snaze bránit šíření koronaviru. V červnu míra nezaměstnanosti přesáhla 18 procent, což je nejvíc za minulých 16 měsíců.

Mitsotakis dnes také ohlásil prodloužení výplat příspěvků v nezaměstnanosti o dva měsíce. V říjnu má vláda navíc doplatit 1,4 miliardy eur (37 miliard korun) penzistům, jejichž příjmy byly sníženy v době dluhové krize.

Premiér navíc upozornil, že také nově ohlášené posílení armády umožní vytvořit několik tisíc pracovních míst.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek