Polsko na summitu EU představí „Marshallův plán“ plán pro Bělorusko

15.09.2020
Euroskop, čtk

Polský premiér Mateusz Morawiecki na příštím summitu Evropské unie představí jménem skupiny V4 „Marshallův plán“ pro Bělorusko. Podle agentury PAP to dnes oznámil šéf premiérovy kanceláře Michal Dworczyk. Visegrádskou skupinu tvoří vedle Polska také Česká republika, Slovensko a Maďarsko.

Podle Dworczyka uvedený plán obsahuje řadu převážně ekonomických návrhů, ale nejen ty. Bělorusku by byly nabídnuty, pokud by se v zemi opakovaly volby a uskutečnily se řádným způsobem, napsala agentura PAP.

„Jedná se o návrh pomoci Bělorusku a o určitý plán pro Bělorusko spojený se zřízením stabilizačního fondu a s využitím řady dalších finančních mechanismů, o nichž bude předseda vlády hovořit podrobně,“ řekl Dworczyk po dnešním setkání Morawieckého se zástupci polských parlamentních skupin k situaci v Bělorusku.

Bělorusko zažívá největší protesty od vyhlášení nezávislosti v roce 1991. Vypukly po sporných prezidentských volbách z 9. srpna, po nichž úřady vyhlásily vítězem Lukašenka, který zemi vládne tvrdou rukou už 26 let. Opozice považuje tento výsledek za zfalšovaný, neuznala ho ani EU. Každou neděli se podle odhadů opozice i novinářů protestů v Minsku účastní na 100.000 lidí, kteří přes tvrdé zákroky bezpečnostních sil dál žádají odchod Lukašenka a nové volby.

Marshallův plán byl přijat Kongresem Spojených států 3. dubna 1948. Program, pojmenovaný podle bývalého náčelníka generálního štábu USA George Marshalla, vytvořili Američané na obnovu válkou poničené Evropy. Pomoc ve formě potravin, zboží a úvěrů nabídli všem evropským zemím, včetně Německa a Sovětského svazu. Tehdejší Československo účast zvažovalo, nakonec ji ale v červnu 1947 odmítlo stejně jako další země východního bloku. Na programu se tak nakonec podílelo jen 16 západoevropských zemí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek