SOTEU – Debata o stavu EU

16.09.2020
Euroskop, Evropský parlament

SOTEU neboli diskuse o tom, kam se EU za poslední rok posunula a na čem musí ten následující pracovat: Debata s předsedkyní Komise o stavu EU proběhne na plénu Evropského parlamentu ve středu 16. září.

Pro sledování debaty europoslanců s šéfkou Komise o směřování EU klikněte na obrázek:

Co to je debata o stavu Unie?

Debata o stavu Unie – také zvaná SOTEU, anglicky „State of the Union“ – se koná každý rok během zářijového plenárního zasedání Evropského parlamentu. Předsedové Evropské komise předstupují před europoslance, aby jim představili výsledky činnosti Komise v předchozím roce a nastínili plány do budoucna. Letos před Parlament poprvé předstoupí předsedkyně Komise Ursula von der Leyenová, zvolená v prosinci 2019. Pro Evropský parlament, jakožto jedinou přímo volenou evropskou instituci, je tato debata příležitostí dohlížet na práci Evropské komise, která v EU představuje moc výkonnou.

Proč je debata o stavu EU důležitá?

Debata se letos odehrává v mimořádném kontextu, který přinesla pandemie koronaviru. Evropa právě usiluje o znovuobnovení ekonomiky a europoslanci vyjednávají s členskými zeměmi o příštím dlouhodobém rozpočtu EU, který bude pro příští směřování EU stěžejní.

Jak debatu sledovat a jak se jí zúčastnit

Debata začíná dnes 16. září v 9:15 a přímý přenos můžete sledovat v českém tlumočení online zde. Jazyk bude možné jednoduše nastavit přímo pod videem.

Naživo (anglicky) můžete SOTEU sledovat i na facebookové události, kterou Evropský parlament pořádá spolu s Evropskou komisí.

Chcete se do debaty také přímo zapojit? Piště své otázky nebo podněty s hashtagem #SOTEU a sledujte novinky na sociálních sítích Evropského parlamentu, na Twitteru, Facebooku a Instagramu.

Debatovat o stavu EU se bude také v Česku, pod názvem „Projev o stavu Evropské unie 2020 – co čeká EU příští rok?“ proběhne online diskuse Café Evropa, 16. 9. od 17:30. Hosty budou Markéta Pitrová, docentka Masarykovy univerzity, novinářka Kateřina Šafaříková, ekonom Petr Zahradník a debatu bude moderovat novinář Ondřej Houska.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek