Ministři se zatím neshodli na sjednocení covidových semaforů

23.09.2020
Euroskop, čtk

Státy Evropské unie se chtějí dohodnout na sjednocení pravidel pro posuzování epidemiologicky rizikových oblastí a přijímání restrikcí, zatím však mezi nimi zůstávají některé neshody. Po úterním jednání unijních ministrů pro evropské záležitosti to novinářům řekl německý zástupce Michael Roth, jehož země teď unii předsedá. Všechny unijní země podle něj daly najevo, že chtějí předejít opakování chaotické situace při jarním zavírání hranic.

Evropská komise (EK) začátkem září předložila členským zemím návrh na zavedení společných kritérií k určení epidemiologických rizik, jednotného barevného takzvaného semaforu pro rozlišení rizikových regionů a společného přístupu k lidem, kteří se z nich navracejí. Sjednocení koronavirových restrikcí podle Bruselu zpřehlední situaci pro obyvatele unie a zajistí efektivnější fungování bezhraničního schengenského prostoru a jednotného trhu.

Ministři mají o lepší koordinaci zájem

Podle Rotha dali v úterý ministři najevo, že jejich státy chtějí, aby přijímaná opatření byla předvídatelnější a aby lépe fungovala jejich koordinace.

„Chceme se poučit z bolestných zkušeností na hranicích,“ řekl německý ministr s odkazem na mnohahodinové fronty, které stály na hranicích v době jarních uzavírek.

Návrh komise má charakter doporučení a členské státy se jím nemusejí řídit, stejně jako to řada z nich nedělá například při jednotném posuzování rizikovosti mimounijních zemí.

Česko společná kritéria podporuje, Maďarsko je rezervovanější

Některé země mají i tak k případné koordinaci rezervovanější přístup. Například Maďarsko jako jediný stát unie v současnosti nepouští na své území cizince vyjma nutných případů.

Český ministr zahraničí Tomáš Petříček už před úterním jednáním podotkl, že Praha by například společná unijní kritéria pro posuzování rizikových regionů uvítala.

„Měli bychom sladit národní semafory, aby pravidla byla předvídatelná,“ řekl dnes Petříček. Podle něho se ale konečná shoda na sjednocení kritérií zatím nepřiblížila.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek