Země sousedící s ČR přistupují k cestovním omezením různě

24.09.2020
Euroskop, čtk

Země sousedící s Českem přistupují k cestovním omezením kvůli koronaviru rozdílně. Cestování z Česka na Slovensko se zkomplikovalo minulý pátek a Německo ve středu na seznam epidemicky nebezpečných zemí zařadilo prakticky celou ČR s výjimkou Ústeckého a Moravskoslezského kraje. Rakousko a Polsko cesty z Česka neomezují.

Německo uvolnilo pro státy Evropské unie, schengenské země mimo EU a také pro Británii cestovní pravidla ještě před letními prázdninami. Pro cestování do zbytku světa platí nejméně do konce září varování před turistickými výjezdy. Varování však není zákaz, a pro navrátilce platí stejná pravidla jako pro příjezd z unijních zemí označených Německem za rizikové. Od října chce Berlín epidemickou situaci v jednotlivých zemích světa vyhodnocovat zvlášť.

„Kvůli vysokému počtu infikovaných varujeme před nenaléhavými a turistickými cestami do Česka s výjimkou Ústeckého a Moravskoslezského kraje,“ uvádí nově ministerstvo zahraničí v pasáži věnované ČR.

Německo považuje Česko za rizikové s výjimkou dvou krajů

Obyvatelé oblastí označených za rizikové mohou do Německa nadále cestovat. Pro překročení hranice ale musí mít test, který není starší než 48 hodin. Pokud ho nemají, musí nastoupit do karantény a rozbor absolvovat do 72 hodin v Německu. Když se koronavirus neprokáže, je možné karanténu ukončit. Od 1. října se pravidla změní a test při příjezdu již stačit nebude, nově bude vyžadována izolace, která může skončit nejdříve po pěti dnech na základě negativního rozboru. Tato omezení se prozatím nevztahují na řidiče kamionů či pendlery, pokud nevykazují příznaky nemoci covid-19.

Cestování z Česka na Slovensko se zkomplikovalo od minulého pátku, kdy Bratislava vyřadila ČR kvůli šíření koronaviru ze svého seznamu takzvaných méně rizikových zemí. Až na výjimky lidé při příjezdu z Česka a z dalších rizikových států EU na Slovensko musejí mít negativní výsledek na koronavirus nebo se elektronicky registrovat a nastoupit do karantény. Plošné kontroly na hranicích se sousedy Slovensko neprovádí; výjimkou je hranice s Ukrajinou, která je však vnější hranicí EU, a kontrola pohybu osob či zboží na ní probíhala i před vypuknutím pandemie.

Bratislava zařadila ČR do červené kategorie

Slovensko ze sousedních zemí zařadilo do červené kategorie na svém koronavirovém semaforu kromě Česka také Ukrajinu, nikoli ovšem Maďarsko, Polsko či Rakousko. Omezení při cestování z ČR na Slovensko se nevztahují mimo jiné na pracovníky ve vybraných profesích včetně zdravotnictví, dále na pendlery a studenty.

Při návratu na Slovensko z rizikových zemí, jež nejsou členy EU, musejí lidé nastoupit do karantény a následně podstoupit test na koronavirus. Nestačí tedy předložení negativního výsledku testu na koronavirovou infekci, jako je tomu při cestách z rizikových unijních států.

Rakouské ministerstvo zahraničí vydalo kvůli pandemii obecné doporučení, aby občané nejezdili do zahraničí, pokud to není nezbytně nutné. Týká se to především dovolených. Konkrétně nyní platí varování před cestami kvůli možné nákaze pro 32 zemí světa. V Evropě jsou mezi nimi hlavně státy jihovýchodní a východní Evropy, například Chorvatsko či Ukrajina. Z dalších evropských zemí varuje Vídeň před cestami do Švédska, Portugalska a s výjimkou Kanárských ostrovů i do Španělska. Na seznamu rizikových zemí jsou i tři státy nejvíce zasažené pandemií: USA, Indie a Brazílie.

Do Rakouska zatím lze cestovat bez omezení

V Česku podle rakouského ministerstva zahraničí nyní panuje v souvislosti s šířením koronaviru „vysoké bezpečnostní riziko“. To odpovídá čtvrtému ze šesti bezpečnostních stupňů. Pro cesty z Česka do Rakouska nicméně žádné omezení neplatí. Minulý týden Vídeň uvedla, že se navzdory rostoucímu počtu nově infikovaných v Česku nechystá zavádět omezení na hranicích. Mluvčí rakouského ministerstva zahraničí ale zdůraznila, že úřad vývoj v ČR podrobně sleduje.

České ani polské ministerstvo zahraničí na svých stránkách aktuálně neinformují o žádných omezeních pro příjezdy z České republiky do Polska. Varšava už 13. června ukončila dříve kvůli koronaviru zavedený režim dočasně obnovených hraničních kontrol s Českem, Slovenskem a Německem.

Do Řecka budou Češi od pondělka moci létat jen s negativním testem na covid-19, který nebude starší než 72 hodin.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek