Zasedání Rady pro konkurenceschopnost EU – část výzkum

28.09.2020
Úřad vlády

Zasedání Rady COMPET ve formátu ministrů pro konkurenceschopnost (část výzkum) se bude konat zítra 29. září 2020 v Bruselu se začátkem v 10:00 hodin. Vedoucím delegace ČR na tomto zasedání bude zástupce stálého představitele ČR při EU, velvyslanec Jaroslav Zajíček. Komise bude na jednání zastupovat komisařka pro inovace, výzkum, kulturu, vzdělávání a mládež Mariya Gabriel.

Podle programu budou na jednání výzkumné části Rady pro konkurenceschopnost dva body. Prvním bodem bude přijetí obecného přístupu k celku návrhu nařízení o zavedení rámcového programu Horizont Evropa. Druhým bodem jednání bude přijetí obecného přístupu k celku návrhu rozhodnutí o zavedení specifického programu, kterým se bude rámcový program Horizont Evropa provádět. Oba návrhy jsou vzájemně propojené a na technické úrovni byly projednávány jako balíček. ČR vítá předložení návrhu nařízení a návrhu rozhodnutí Horizont Evropa na jednání Rady COMPET a podporuje snahu o rychlé nalezení shody nad otevřenými otázkami a konečné přijetí obecného přístupu Rady.

Tématem pro pracovní oběd ministrů bude možný příspěvek tzv. „misí“ k překonání současné pandemie nemoci COVID-19 a k výzkumu a širšímu využití zeleného vodíku, přičemž u obou témat bude důraz kladen též na konkurenceschopnost a technologickou soběstačnost Evropy.

Autor: Veronika Smolková

Sdílet tento příspěvek