Blair: Budoucí rozpočet EU může být už letos

20.10.2005

Dohody o budoucím rozpočtu EU je možné podle britského premiéra Blaira dosáhnout na prosincovém summitu EU. K reformám i urychlenému příjetí rozpočtu znovu vyzývá EK.

Dohody o budoucím rozpočtu Evropské unie je možné dosáhnout na prosincovém summitu EU, prohlásil dnes britský premiér Tony Blair.
„Věřím, že k dohodě můžeme dospět na prosincové schůzce a já osobně vyvinu veškeré úsilí, aby se tak stalo,“ zdůraznil Blair, když dnes oficiálně zval nejvyšší představitele členských zemí unie na dřívější schůzku, která se koná už příští týden poblíž Londýna.

Británie nyní zastává šestiměsíční rotační předsednictví EU, které vyprší koncem roku. „Široce jsme o tom jednali a myslím, že existuje kolektivní vůle dosáhnout dohody v prosinci,“ dodal Blair.
Agentura Reuters s odvoláním na premiérova mluvčího ale poznamenává, že hlavním tématem nadcházející schůzky nemá být rozpočet EU, nýbrž otázky související s globalizací.

Snaha dosáhnout dohody ohledně rozpočtu unie na období 2007 až 2013 už na červnovém summitu padla kvůli postoji Francie a Německa. Paříž s Berlínem požadovaly omezení úlev, jež EU každoročně Británii přiznává. Blair odmítl jakékoli ústupky, aniž by získal záruky, že dojde ke snížení příspěvků, jež unie uplatňuje v zemědělském sektoru. Proti tomu se ale zase staví Francie.

Předseda Evropské komise José Barroso ve snaze překonat neshody bránící dohodě kolem rozpočtu navrhuje vytvoření společného unijního fondu, jehož smyslem by bylo změkčení sociálních dopadů globalizace. Myšlenka několikamiliardového fondu, který by pomáhal odvětvím a oblastem postiženým ztrátou pracovních míst, je také hlavním bodem dopisu, který má Barroso poslat Blairovi, píše Reuters s odvoláním na zasvěcené kruhy.

Podle Blairova mluvčího má právě tento Barrosův návrh zahájit příští týden diskuzi o globalizaci.
Diplomatické zdroje očekávají, že jakákoli dohoda o rozpočtu bude těsně spjatá s celkovou diskuzí o výdajové politice unie a následně tedy i s revizí výdajů EU, a to včetně zemědělství.

Evropská komise dnes také adresovala členským státům další naléhavou výzvu, aby se odhodlaly k reformám a modernizaci svých ekonomik a sociálních systémů, pokud chtějí obstát v zostřující se světové konkurenci a zachovat sociální hodnoty.

„Politici musejí mít odvahu vysvětlit, v čem výzvy spočívají, a čelit okamžiku pravdy. Jinak prostě zůstaneme pozadu,“ vyložil před novinářiBarroso. Zdůraznil, že globální soutěž, dopad nových technologií a demografické změny lze účinně zvládnout jedině na evropské úrovni, společným úsilím všech členských států a institucí EU. Vysvětlil, že nejde o nějaké sjednocování sociálních modelů, ale o udržení základních hodnot.

Sdílet tento příspěvek